Khamenei avaldas toetust bensiinihinna tõstmisele (1)

Copy
Ajatolla Ali Khamenei Teheranis 17. novembril 2019.
Ajatolla Ali Khamenei Teheranis 17. novembril 2019. Foto: AP/Scanpix

Iraani kõrgeim juht ajatolla Ali Khamenei avaldas pühapäeval toetust bensiini normeerimisele ja hinnatõusule, mis on vallandanud riigis protestid. 

«Ma ei ole ekspert ja arvamusi on erinevaid, ent kui võimu kolme haru juhid langetavad otsuse, siis ma toetan seda,» ütles Khamenei riigitelevisiooni teatel. 

​«Mõned inimesed lähevad kindlasti vihaseks selle otsuse peale..., kuid (vara) süütamine ei ole midagi, mida (normaalsed) inimesed teeksid, need on huligaanid,» ütles ajatolla.

Iraani presidendist, parlamendi spiikrist ja kohtunikekogu juhist koosnev majanduse koordineerimise nõukogu teatas reedel bensiinihinna tõusust. Kütusehinna tõusust loodab valitsus saada aastas 300 triljonit riaali (2,55 miljardit USA dollarit) ja tagastada tulu 60 miljonile abi vajavale elanikule. 

Üks inimene sai surma ja mitu vigastada Iraani keskosas Sirjanis bensiini hinnatõusu järel puhkenud meeleavaldusel, teatas uudisteagentuur ISNA laupäeval. Internetti jälgiv ühendus Netblocks teatas laupäeva hilisõhtul, et Iraanis on täielikult ära lõigatud ligipääs internetile. 

«Paraku sai inimene surma,» ütles Sirjani kuberneri kohusetäitja Mohammad Mahmoudabadi, kelle sõnul ei ole veel selge, kas hukkunu sai kuulitabamuse. 

Mahmoudabadi rõhutas, et julgeolekujõududel ei ole lubatud kedagi tulistada, nad võivad teha vaid hoiatuslaske. 

Kuberneri kohusetäitja sõnul oli meeleavaldus rahulik, kuid seda «kasutasid ära isikud, kes hävitasid avalikku omandit, purustasid bensiinijaamu ning püüdsid pääseda naftafirma ladudesse, et neid põlema süüdata». 

Madalad kütusehinnad on viinud kõrge tarbimiseni ja Iraani meedia andmeil ostavad 80 miljonit elanikku ostavad päevas kokku keskmiselt 90 miljonit liitrit kütust. 

Igapäevaselt smugeldatakse umbes 10-20 miljonit liitrit kütust. 

Smugeldamine on hoogu kogunud alates riaali järsust odavnemisest pärast seda, kui Ühendriigid mullu Iraani tuumaleppest lahkusid.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles