Valgevene parlamenti ei pääsenud ükski opositsiooni kandidaat (1)

BNS
Copy
Aleksandr Lukašenka
Aleksandr Lukašenka Foto: VASILY FEDOSENKO / REUTERS

Valgevene pühapäevastel parlamendivalimistel ei osutunud valituks ükski opositsiooni kandidaat, näitasid ametlikud tulemused esmaspäeval, kõik 110 saadikut esindavad president Aleksandr Lukašenkale lojaalseid erakondi. 

Opositsioon kaotas alamkojas oma kaks senist saadikut, kellel ei lubatud pühapäevastel valimistel kandideerida.

Kriitikute sõnul saatis valimisi laialdane pettus ja rikkumised, sealhulgas osalejate arvu ülepaisutamine.

Võimude teatel hääletas 35 protsenti 6,8 miljonist hääleõiguslikust kodanikust enne valimispäeva. Ametlike tulemuste järgi andis hääle kokku 77 protsenti valijatest.

Lukašenkat on nimetatud Euroopa viimaseks diktaatoriks ja ta on Valgevenet valitsenud 1994. aastast. Rahvusvaheliste vaatlejate hinnangul pole tema valitsemisajal korraldatud valimised õiglased olnud.

Järgmisel aastal peetakse riigis presidendivalimisi. Pühapäeval kinnitas Lukašenka, et kandideerib uueks ametiajaks.

Lukašenka sõnul saab ta aru, et lääneriigid jälgivad parlamendivalimisi, kuid tema sõnul jääb lõplik sõna valgevenelastele.

«Me korraldame valimisi oma riigis, oma rahva heaks, et teha asju paremaks. Me korraldame neid nii, nagu õigeks peame,» kuulutas ta.

Lukašenka vastastel polnud eilsetel valimistel kuigi palju valikut. Peamistel opositsiooniliidritel ja kahel praegusel opositsioonisaadikul ei lubatud kandideerida.

Viimastel kuudel on Lukašenka proovinud taas sõbruneda lääneriikidega, mis kritiseerivad tema režiimi inimõiguste rikkumisi ja puudulikku demokraatiat.

Novembris tegi ta harukordse riigivisiidi Austriasse, kus ta ütles, et tahab Euroopa Liidust oma riigile olulist poliitilist- ja äripartnerit.

Augustis võõrustas ta Minskis Valge Maja julgeolekunõunikku John Boltonit, et avada uus peatükk suhetes Washingtoniga.

Kommentaarid (1)
Copy

Märksõnad

Tagasi üles