Amazonase vihmametsa kadumine on kümnendi ulatuslikem

Copy
Põllumeeste langetatud puud Amazonase vihmametsas Itaitubas.
Põllumeeste langetatud puud Amazonase vihmametsas Itaitubas. Foto: Ricardo MORAES / REUTERS / SCANPIX

Brasiilia valitsuse äsja avaldatud andmete kohaselt pole Amazonase vihmametsast langetatud viimasel 11 aastal sedavõrd palju puid kui tänavu.

Tänavu juulile eelnenud 12 kuuga langetati 9762 ruutkilomeetrit vihmametsa, teatas Brasiilia riiklik kosmoseuuringute instituut toetudes satelliitidega kogutud andmetele. Võrreldes eelmise 12 kuu pikkuse perioodiga on seda 29,5 protsenti rohkem ning tegu on suurima põlismetsa kaoga alates 2008. aastast.

Sisuliselt tähendab see, et iga minutiga kaob Brasiilias umbes kahe jalgpalliväljaku jagu metsa.

Ebaseaduslikult langetatud puu Amezonase vihmametsas Altamira lähistel tänavu augustis.
Ebaseaduslikult langetatud puu Amezonase vihmametsas Altamira lähistel tänavu augustis. Foto: Nacho Doce / Reuters / Scanpix

Oktoobris 2018 valiti Brasiilia presidendiks paremäärmuslane Jair Bolsonaro, keda on kritiseeritud soovimatuse eest Amazonase vihmametsa kaitsta. Muuhulgas lükkas Brasiilia riigipea maailma juhtriikide G7 tippkohtumisel augustis Prantsusmaal tagasi pakkumise 20 miljonile USA dollarile välisabile, mida oleks saanud kasutada piirkonda laastanud metsapõlengutega võitlemiseks.

Brasiilia keskkonnaühendusi koondava võrgustiku Kliima Vaatluskeskuse teatel on metsa langetamise järsk kasv Bolsonaro poliitika otsene tulemus, sest president on asunud lammutama keskkonnaministeeriumi võimekust probleemiga tegeleda.

«Toimuv pole üllatus, sest president on kaitsnud keskkonnakuritegusid ning edendanud karistamatust,» lausus ka Keskkonnasotsiaalse Instituudi esindaja Adriana Ramos.

Kliima Vaatluskeskus rõhutas, et aastase raadamise kasv on ajaloos olnud kiirem vaid kahel korral – 1995. ja 1998. aastal – ning eeldada võib, et kasv jätkub ka edaspidi.

«[Metsa raadamise ulatus] on kaugel sellest, mida me tahtsime, aga see on ka kaugel numbritest, millest on räägitud,» kommenteeris värskeid andmeid Brasiilia keskkonnaminister Ricardo Sales.

Tema sõnul on puude langetamise kasvu taga ebaseaduslik karjatamine, põlluharimine, puiduäri ja kaevandamine. Salese hinnangul on metsa langetamise peatamiseks vaja pakkuda Amazonase piirkonnas muidu jätkusuutlikke majandusvõimalusi.

Brasiilia riiklik kosmoseuuringute instituut koguneb homme arutama võimalusi, kuidas Amazonase vihmametsa kiiret kadumist peatada, sest lisaks puude langetamisele on probleemiks põlengud, mida on tänavu olnud samuti viimase kümnendi lõikes rekordiliselt.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles