Soome kahtlustab inimsmugeldajaid rändekanali loomise katses

Copy
Foto: Heikki Saukkomaa / AFP / Scanpix

Soome piirivalve kahtlustab Balkanimaid ja Kreekat läbiva rändekanali kaudu inimesi smugeldavat võrgustikku katses luua uus rändekanal, mis oleks toonud inimesi Venemaa kaudu Soome.

Arvatav plaan ilmnes, kui Soome piirivalve patrull nabis Lappeenrantas Ylämaa piirkonnas kinni kaks iraanlast. Kahtlustati, et nad tulid 2. juunil seadusvastaselt riiki üle Soome-Vene piiri. Hiljem samal päeval teatas Vene piirivalve, et pidas kinni kolmanda iraanlase, kes piirist üle ei jõudnud.

Sisserände põhikorraldajaks peetakse Euroopas elavat ning afganistani taustaga meest, kes jälgis piiriületajate asukohta telefonide GPS-seadme kaudu, ütles uurimist juhtiv piirivalvekapten Ville Mihl.

Afganistanlasest mees oli käinud juba aprillis maad kuulamas ja tutvumas Vaalimaa piiriületuspunkti lähiste tingimustega. Talle tuli Soome appi üks teine afganistanlasest mees.

Piiriületuse Soome poolel aitas smugeldamist korraldada veel kolm inimest: üks soomlanna, üks türgi taustaga mees ja üks afganistani taustaga mees.

Soome poolel pidid nad võtma riiki jõudnud iraanlased peale sõiduautoga, lisas Mihl.

Piirivalve kahtlustab, et loodud võrgustikku plaaniti kasutada ka tulevikus. Eeluurimise käigus ei selgunud, kui palju piiriületajatelt smugeldamise eest raha küsiti, kuid Mihli arvates ulatus summa tuhandetesse eurodesse.

Kinni peetud iraanlased olid lennanud Teheranist Moskvasse, reisinud siis Peterburi ja leidnud seal majutuse.

Mihli sõnul on seadusvastase piiriületusega vahele jäänud inimeste seas suurim grupp just iraanlased. Vene piirivalve on tänavu juba takistanud umbes 90 iraanlase piiriületuse, lisas ta.

Iraanlased saavad Vene turismiviisa hõlpsasti ning Soome kaudu avaneb neile kogu Schengeni tsoon.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles