Moskva kohus jättis spioneerimises süüdistatava ameeriklase trellide taha

Copy
Spioneerimises süüdistataval ameeriklasel Paul Whelanil ei lubatud eilsel Moskva linnakohtus toimunud istungil kohapeal osaleda, mistõttu jälgis ta toimuvat videoühenduse vahendusel Lefortovo vanglast.
Spioneerimises süüdistataval ameeriklasel Paul Whelanil ei lubatud eilsel Moskva linnakohtus toimunud istungil kohapeal osaleda, mistõttu jälgis ta toimuvat videoühenduse vahendusel Lefortovo vanglast. Foto: Stanislav Krasilnikov / TASS / Scanpix

Moskva linnakohus kinnitas täna madalama astme kohtu otsuse pikendada spioneerimises süüdistatud USA kodaniku Paul Whelani kohtueelset vangistust kuni 29. detsembrini. Mehe advokaadid küsisid talle võimalust oodata protsessi algust vangla asemel koduarestis.

«Moskova Lefortovo piirkonnakohtu otsus jääb jõusse ning apellatsioon lükatakse tagasi,» vahendas Interfax Moskva linnakohtu otsust.

Whelanil endal tänasel kohtuistungil viibida ei lubatud ning ta osales asja arutamisel video vahendusel Lefortovo vanglast. Ameeriklase kaitsjate sõnul olid nad taotlenud võimalust mehel istungil viibida, kuid kohtunik jäi seisukohale, et parem on teda mitte transportida, viidates Whelani songast tulenevatele terviseprobleemidele.

Lisaks USA kodakondsusele veel ka Kanada, Iiri ja Ühendkuningriigi passi omav 49-aastane Whelan on süüdistanud vangivalvureid enda väärkohtlemises ning kurtnud kehvade elamistingimuste üle. Tema kaitsja väitel vajab mees ka operatsiooni.

«Ükski küsitletud tunnistajatest pole öelnud, et Paul püüdis teda värvata.» Paul Whelani kaitsja Vladimir Žerebenkov

Ameerika Ühendriikide saatkond Moskvas teatas 1. juulil, et nende taotlus Whelanile sõltumatu arstliku läbivaatuse korraldamiseks lükati tagasi ning mehe tervislik seisund on vanglas halvenenud, kirjutas Raadio Vaba Euroopa oma veebilehel.

Ajakirjanikel polnud võimalik tänasel kohtuistungil Whelani seisukohti kuulda, sest nende ruumis viibimise ajaks lülitati videoülekandel hääl välja, takistades ameeriklast tegemast pressile avaldust, nagu ta on varasematel kordadel kohtus teinud, vahendas CBS News.

Spioneerimises süüdistataval ameeriklasel Paul Whelanil (ekraanil) ei lubatud eilsel Moskva linnakohtus toimunud istungil kohapeal osaleda, mistõttu jälgis ta toimuvat videoühenduse vahendusel Lefortovo vanglast.
Spioneerimises süüdistataval ameeriklasel Paul Whelanil (ekraanil) ei lubatud eilsel Moskva linnakohtus toimunud istungil kohapeal osaleda, mistõttu jälgis ta toimuvat videoühenduse vahendusel Lefortovo vanglast. Foto: TATYANA MAKEYEVA / REUTERS / Scanpix

Ekraanidelt oli näha Whelanit istumas trellide taga ja hoidmas käes paberilehte, kuid sellele kirjutatud tekst oli video viletsa kvaliteedi tõttu loetamatu.

Ka ei võimaldatud Whelanile istungil sünkroontõlget. Kui videoühenduse heli hiljem uuesti sisse lülitati, oli kuulda, kuidas kinnipeetav lausus: «Mul pole õrna aimugi, mis toimub.» Kohtu väitel edastatakse Whelanile istungi täielik tõlge hiljem.

Whelani kaitsemeeskond kinnitas, et esitab tema jätkuva kinnipidamise osas uue apellatsiooni.

Ameeriklane süüdistab FSBd lõksu seadmises

Whelan vahistati mullu detsembris Moskvas Metropoli hotellis tema toas, süüdistatuna salastatud teabe vastuvõtmises mälupulgal. Talle esitati süüdistus spionaažis, mis võib päädida kuni 20 aasta pikkuse vanglakaristusega.

Ameeriklase lähedaste sõnul oli ta sõitnud Venemaale selleks, et osaleda pulmas.

Mees ise kinnitab, et Venemaa föderaalne julgeolekuteenistus (FSB) seadis talle lõksu ning on uurimist tema suhtes nimetanud korduvalt poliitiliselt motiveerituks.

USA saatkond kutsus kevadel Venemaad üles lõpetama mängude mängimine ning esitama tõendeid Whelani väidetava spioneerimise kohta.

Vene ajaleht Kommersant kirjutas, et nädalavahetusel lekkis neile uut infot seoses Whelanile esitatud süüdistusega. Ajalehe väitel oli ameeriklane FSB vaateväljas juba 2007. aastast saadik, kui ta veel USA sõjaväes teenides külastas esimest korda Venemaad.

Anonüümse allika väitel tõmbas Whelan tähelepanu, kuna püüdis võtta ühendust endiste ja tol ajal teenistuses olnud Vene sõjaväelaste ja FSB töötajatega. Vene ametnike sõnul sai mees salastatud infot sisaldanud mälupulga FSB töötajalt ning andmekandjal olid ameti osakondade töötajate nimekirjad.

«Me arvame, et see oli tema tuttava provokatsioon,» lausus Whelani kaitsja Vladimir Žerebenkov. «Ükski küsitletud tunnistajatest pole öelnud, et Paul püüdis teda värvata.»

Advokaat soovitab väljavahetamist

Ekspertide hinnangul võib Venemaa soovida Whelanit kasutada vahetuskaubana võõrsil kinnipeetud Vene agentide vastu. Ameeriklase advokaat kutsus eile kohe vastavaid kõnelusi alustama.

«Paul on nelja riigi kodanik. Ükski neist pole palunud veel korraldada tema väljavahetamist. Võtke initsiatiiv enda kätte, härrad!» nõudis Žerebenkov.

Whelani kohtuprotsess algab Venemaal kõige varem järgmise aasta märtsis.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles