Rootsi meedia: Swedbank aitas Vene oligarhil sanktsioone rikkuda (10)

BNS
Copy
Swedbanki peahoone Tallinnas. Foto: Remo Tõnismäe/Postimees
Swedbanki peahoone Tallinnas. Foto: Remo Tõnismäe/Postimees Foto: Remo Tõnismäe

Vene relvatootja Kalašnikovi suurosanikud saatsid Swedbanki abil ligi miljon eurot Kalašnikov USA omanikule, USA ja Euroopa Liidu saktsioonid keelavad ettevõtetel aga omavahel äri tegemise, avaldas Rootsi Televisioon (SVT).

Kalašnikov lisati sanktsioneeritud ettevõtete nimekirja pärast Krimmi annekteerimist 2014. aastal. SVT andmetel saatis Kalašnikov Groupi osanik Vene oligarh Iskander Mahmudov läbi Swedbanki USAsse üle miljoni euro.

Raha saadeti nelja tehinguga läbi ettevõtete, mis olid registreeritud Briti Neitsisaartele. Raha paigutati Bank of America kontodele, mis kuulusid Kalašnikov USA võtmeisikutele, kellest üks on ettevõtte asutaja ja omanik, Floridas elav Venemaa kodanik.

Swedbanki teatel oli pank SVT informatsioonist teadlik ning see on jätkuvalt uurimise all. Kokkuvõte aastatel 2007–2019 tehtud ligikaudu 30 miljardit tehingut puudutavast sisejuurdlusest avaldatakse tuleva aasta alguses.

Swedbanki tegevjuhi Jens Henrikssoni sõnul on ta infost šokeeritud ja lubas uut infot lähemalt uurida.

Tänane Postimees kirjutab ka sellest, kuidas Venemaa ülirikkur, endine minister Mihhail Abõzov liigutas Swedbanki Eesti haru kaudu ja eestlasest kliendihalduri abiga offshore-firmade rägastikus sadu miljoneid dollareid.

Nüüd istub ta kuritegeliku ühenduse loomises kahtlustatavana Moskvas vangis.

Kommentaarid (10)
Copy
Tagasi üles