Mongoolia valitsuse pakutav söebrikett lämmatab inimesi une pealt

, ajakirjanik, AFP
Copy
Poiss äsja ostetud koti suitsuvaba briketiga Ulaanbaataris. Uut kütteainet seostatakse ligi kümne inimese surmaga.
Poiss äsja ostetud koti suitsuvaba briketiga Ulaanbaataris. Uut kütteainet seostatakse ligi kümne inimese surmaga. Foto: BYAMBASUREN BYAMBA-OCHIR / AFP / SCANPIX

Ühel külmal oktoobriööl otsustas Gerel Ganbaatar jääda ööbima oma vanemate juurde traditsioonilisse jurtalinnakusse pealinna Ulaanbaatari veerel. Vaid mõni tund hiljem tundsid nii noor naine kui ka tema vanemad iiveldust ja neil oli raske hingata. Kui kiirabi kohale jõudis, oli neljandat kuud rase Gerel juba surnud.

29-aastase naise vanemad kasutasid tol ööl oma kodu kütmiseks esimest korda suitsuvaba briketti: küttematerjali, mida innustab kasutama Mongoolia valitsus ning mis on tehtud riigi lõunaosa Gobi piirkonna koksisöest ja pestud söetolmust. Sama briketti on aga seostatud surmade ning tervusekahjustustega.

Alates sellest, kui inimesed hakkasid briketti oktoobris kasutama, on surnud lisaks Gerelile veel seitse inimest – peamiselt lapsed, rasedad naised ning eakad inimesed. Ligi tuhat inimest on Ulaanbaatari slummipiirkondadest toimetatud haiglasse, mis on tekitanud kahtluse, et küttematerjal võib põhjustada vingugaasimürgitust.

Gereli leinav ema Jargalsaikhan Mishigdorj hoiatab nüüd teisi, et küttematerjali kasutamisel tuleb olla väga hoolas.

«Ma olen põletanud kivistütt kogu oma elu, me pole iial tundunud lämmatust,» lausus ta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles