Boliivia president palus parlamendil kiita heaks seadus valimisteks

Copy
Boliivia julgeolekujõud likvideerisid teisipäeval ekspresident Evo Moralese poolehoidjate piiramisrõnga kütusetehase ümbert, mis oli põhjustanud bensiini- ja kütusenappuse lähedalasuvas pealinnas La Pazis.
Boliivia julgeolekujõud likvideerisid teisipäeval ekspresident Evo Moralese poolehoidjate piiramisrõnga kütusetehase ümbert, mis oli põhjustanud bensiini- ja kütusenappuse lähedalasuvas pealinnas La Pazis. Foto: DAVID MERCADO/REUTERS

Boliivia ajutine president Jeanine Áñez esitas kolmapäeval riigi parlamendile palve kiita heaks seadus, mis võimaldaks korraldada uued presidendivalimised.

Tema sõnul tühistaks seadus ka varasemate vaidlusaluste valimiste tulemused. Lisaks moodustataks uus valimistribunal.

Áñez on täitnud Boliivia riigipea kohuseid sestsaadik, kui sõjaväe toetuse kaotanud Evo Morales 10. novembril ameti maha pani ja  Mehhikosse pages.  

Rahutused on Boliivias jätkunud ka pärast Moralese lahkumist.

Meeleavaldused vallandusid, kui Morales 20. oktoobri valimiste võitjaks kuulutati. Valimisjärgses vägivallas on hukkunud üle 30 inimese. 

Áñeze avalduse eel teatati, et La Pazi lähedal kütusetehases puhkenud kokkupõrgetes Moralese poolehoidjate ja julgeolekujõudude vahel sai surma kaheksa inimest.

Morales on süüdistanud julgeolekujõude genotsiidis tema põliselanikest toetajate vastu ja kutsus rahvusvahelist kogukonda reageerima. 

Valitsus avaldas varem helisalvestise, millel väidetavalt kõnelev Morales soovitab opositsiooniliikumise juhil jätkata teede blokeerimist. 

Tema poolehoidjad on juba nädalaid tõkestanud riigi tähtsamaid teid, mis viivad põllumajanduspiirkondadest La Pazi, põhjustades ränka toidu- ja kütusenappust. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles