USA kutsus Pyongyangi tuumavabaks saamise võimalust ära kasutama

Copy
USA erisaadik Põhja-Korea küsimustes Stephen Biegun.
USA erisaadik Põhja-Korea küsimustes Stephen Biegun. Foto: Reuters / Scanpix

USA erisaadik Põhja-Korea küsimustes Stephen Biegun möönis eile, et Pyongyang ei ole veel astunud tõestatavaid samme riigi tuumavabaks muutmise teel, ning kutsus sealset režiimi seda võimalust ära kasutama.

«Puuduvad sisukad või tõestatavad tõendid selle kohta, et Põhja-Korea oleks teinud juba valiku tuumavabaks muutuda,» ütles Biegun senati välissuhete komitees kuulamisel seoses kandideerimisega asevälisministriks.

«Me usume endiselt, et Pyongyang saab sellise valiku teha,» sõnas ta. «Aken on endiselt avatud, kuid nad peavad hetke ära kasutama.»

USA president Donald Trump on kohtunud kolm korda Põhja-Korea liidri Kim Jong-uniga, kes on lubanud teha tööd tuumaprogrammi lõpetamiseks.

Samal ajal, kui Trump väljendas imetlust Kimi suhtes ja ütles, et usub tema lubadust, korraldas Põhja-Korea aga mitu raketikatsetust, mis on tekitanud muret eelkõige Jaapanis.

Biegun kohtus eelmisel kuul Rootsis Põhja-Korea delegatsiooniga, kuid ütles, et soovib pidada kõnelusi Põhja-Korea asevälisministri Choe Son-huiga.

Bieguni sõnul võiks Choe istuda koos temaga läbirääkimiste laua taha ja «langetada otsuseid, kuidas me saame ellu viia visiooni, milles kaks liidrit leppisid kokku Singapuris», Trumpi ja Kimi esimesel tippkohtumisel 2018. aastal.

Vabariiklasest välispoliitikaeksperdi Bieguni asevälisministriks saamise heakskiitmine ei ole senatis ilmselt küsimus.

Heakskiidu korral vahetab ta välja John Sullivani, kes on määratud Ühendriikide uueks suursaadikuks Venemaale.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles