Vene riigiduuma kiitis heaks ajakirjanike ja blogijate vastase eelnõu

Copy
Lenini külast blogiv 85-aastane Valentina Kulešova, kes räägib Instagramis oma lemmikretseptidest ning lugusid Teise maailmasõja ja sõjajärgse aja kohta.
Lenini külast blogiv 85-aastane Valentina Kulešova, kes räägib Instagramis oma lemmikretseptidest ning lugusid Teise maailmasõja ja sõjajärgse aja kohta. Foto: Valeri Matõtsin / TASS / Scanpix

Vene riigiduuma võttis täna vastu eelnõu, mis lubab valitsusel registreerida blogijaid, ajakirjanikke ja sotsiaalmeediakasutajaid välisagentidena.

Peaaegu ühehäälselt heaks kiidetud eelnõu laiendab 2017. aasta seadust, mis puudutas välismaalt rahastatavaid meediaväljaandeid ja nende arvelevõtmist välisagentidena.

Välisagendid peavad end registreerima justiitsministeeriumis, lisama enda avaldatud sisule vastava märke ja oma tegevusest üksikasjalikult aru andma.

Varasem seadus oli vastus USA justiitsministeeriumi otsusele tunnistada Vene riiklik telekanal RT välisagendiks.

Uut seadust saab rakendada igale inimesele, kes levitab välisagendina registreeritud meediaväljaannete sisu või saab oma tegevuse eest välismaalt raha.

Venemaal peavad paljud uut seadust väljendusvabaduse piiramiseks ning järjekordseks sammuks teisitimõtlejate vaigistamiseks.

Uudisteportaal RBK kirjutas, et seadus mõjutab peamiselt blogijaid. President Vladimir Putini pressiesindaja Dmitri Peskov nimetas seda hirmujutuks.

Seaduse üks autoritest, senaator Andrei Klimov, ütles RBK-le, et see mõjutab kõiki, kes postitavad ebaseaduslikku meediasisu ja saavad välismaalt raha, sealhulgas reklaamitulu.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles