Netanyahule esitati süüdistused korruptsioonis

Copy
Benyamin Netanyahu.
Benyamin Netanyahu. Foto: ABIR SULTAN / POOL / EPA

Iisraeli peaprokurör esitas neljapäeval peaminister Benjamin Netanyahule mitu korruptsioonisüüdistust, seal hulgas altkäemaksus ja pettuses, teatas justiitsministeerium.

Süüdistus võib kuulutada lõppu Netanyahu poliitilisele karjäärile.

Peaprokurör Avichai Mandelblit otsustas kolmeaastase juurdluse tulemusena esitada Netanyahule süüdistuse altkäemaksu saamises, pettuses ja usalduse kuritarvitamises, ütles ministeerium avalduses.

Süüdistuste taga on kolm erinevat skandaali.

Süüdistuse kohaselt võttis Netanyahu oma miljardäridest sõpradelt vastu sadade tuhandete dollarite väärtuses šampanjat ja sigareid, pakkus äriteeneid ajalehekirjastajale ja kasutas mõjuvõimu aitamaks rikast telekomimagnaati, kes vastutasuks kindlustas tema tegevuse positiivse kajastuse populaarses uudisteportaalis.

Peaministri advokaatidele saadeti süüdistuste koopia.

Netanyahust, kes süüd otsustavalt eitab, saab esimene Iisraeli peaminister, kellele ametiajal süüdistust esitatakse. 

Seadused ei nõua tema tagasiastumist, enne kui ta on lõplikult süüdi mõistetud, kuid ilmselt tugevneb poliitiline surve, mis nõrgestab tema positsiooni valitsuse moodustamise ajal.

Kõige tõsisem süüdistus on nn juhtum 4000, mis puudutab Netanyahu telekomiärimehest sõpra Shaul Elovitchi, kes sai talt äritegevuseks paremad tingimused ja 250 miljoni dollari väärtuses kasu, kajastades vastutasuks veebilehel Walla! Netanyahut heas valguses.

Süüdistuses öeldakse, et suhted põhinesid vastastikusele arusaamisele, et mängus on mõlema huvid, mida teine pool saab edendada.

Süüdistus puudutab ka miljardäride Arnon Milchani ja James Packeri šampanjakinke, mis muutusid teatud laadi «varustusliiniks». Kingituste väärtus ulatus 200 000 dollarini.

Kolmas punkt käsitleb Netanyahu abi Iisraeli kodanikust Hollywoodi produtsendile Milchanile USA viisa pikendamiseks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles