Tusk andis Orbánile looritatud hoiatuse

Evelyn Kaldoja
, välisuudistetoimetuse juhataja
Copy
Paremtsenter Zagrebis: Saksa kantsler Angela Merkel, Euroopa Komisjoni uus juht Ursula von der Leyen, Horvaatia riigipea Kolinda Grabar-Kitarović ja EPP parteipere uus juht Donald Tusk.
Paremtsenter Zagrebis: Saksa kantsler Angela Merkel, Euroopa Komisjoni uus juht Ursula von der Leyen, Horvaatia riigipea Kolinda Grabar-Kitarović ja EPP parteipere uus juht Donald Tusk. Foto: Imago Images/Xinhua/Scanpix

«Ordoliberalism» oli üks termineid kõnes, mille Euroopa liidunõukogu president Donald Tusk pidas Zagrebis, kus paremtsentrit ühendav Euroopa Rahvapartei (EPP) valis ta oma kongressil erakonnapere järgmiseks juhiks.

Kuigi Donald Tusk vihjas Zagrebis neoliberalismile vastanduvale mõtteviisile, sisaldas tema kõne ka looritatud hoiatust Ungaris võimul olevale Viktor Orbáni Fideszi parteile, kelle liikmesus EPPs on praegu peatatud.

«Me ei ohverda väärtusi nagu kodanikuvabadused, õigusriik ja avaliku elu sündsus julgeoleku ja korra altarile, sest selleks pole lihtsalt vajadust. Need asjad ei välista üksteist,» sõnas Tusk. «Kes tahes ei suuda seda aktsepteerida, paigutab end ise de facto väljapoole meie perekonda.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles