Serbia ja Vene ametnike pistisevideo filmisid Serbia eriteenistused

Copy
Foto: themoscowtimes.com / YouTube

YouTube'is hiljuti avaldatud video Serbia riigiametniku ja Vene agendi rahavahetusest filmisid Serbia eriteenistused eelmise aasta 24. detsembril ning videos nähtav Serbia ametnik on eriteenistustele teada 2012. aastast, ütles Serbia president eile.

«2012. aastal võttis ta ühendust Horvaatia eriteenistustega, sest pidi olema vahendajaks Horvaatia sõdureid puudutavate dokumentide üleandmisel,» ütles Aleksandar Vučić erualampolkovnik Z. K. kohta.

President märkis, et Serbia eriteenistused teadsid ka Z.K. sidemetest Vene luurega, sh ka kohtumisest, mis oli jäädvustatud videos, sest selle tegid Serbia eriteenistuse töötajad.

«Meie töötajad said teada, et Belgradis Zemunis saab Serbia erualampolkovnik Z. K. sel päeval kella 18 paiku kokku Georgi Klebaniga,» ütles Serbia president. Ta rõhutas, et kõik see sündis 24. detsembril 2018.

Tema sõnul on tuvastatud ka teiste Vene eriteenistuste töötajate sidemeid Serbia sõjaväestruktuuridega, mis ei ole avalikkusele teada.

«Klebanit filmiti kümnel korral kolme tema agendiga, sh kolmel korral agentidele raha üle andmas,» ütles president Vene ajalehe Kommersant teatel.

Vučići sõnul viivad Serbia eriteenistused läbi mõne operatsiooni hulga eriteenistuste töötajate vastu, kelle Serbia-vastasest tegevusest on andmeid.

«Lähipäevil näete sihikindlaid ettevõtmisi, millest avalikkust teavitatakse,» ütles ta.

Skandaali ajendiks sai YouTube'is nimme selleks loodud kanalis Kdjuey Lskduf 17. novembril ilmunud video.

«Sel videol annab Venemaa sõjaväeluure (GRU) polkovnik Georgi Kleban raha oma Serbia agendile, kes on kõrge riigiametnik. Kleban töötab Venemaa Belgradi saatkonnas. Vaat, mida meiega teevad Vene «sõbrad»,» ütleb video autor.

Serbia ajakirjanikud püüdsid mitu päeva tuvastada videol nähtavat isikut, kuni Balkani Bellingcati uurija Hristo Grozev suutis Klebani tuvastada Microsofti näotuvastustarkvaraga Azure.

Kleban kutsuti Belgradist Moskvasse tagasi veel juunis. 

Serbia president märkis, et vahejuhtum ei mõjuta Serbia suhteid Venemaaga ja ta on kindel, et Vene president Vladimir Putin ei olnud toimuvast teadlik.

«Mul on Vene sõpradele vaid üks küsimus. Serbia on ainus riik, mis ei kehtestanud Venemaale sanktsioone, ei hääletanud kordagi Venemaa vastu, ei ole Vene-Serbia suhteid kuidagi ohtu seadnud. Ma küsin lihtsalt: milleks? Ma ei näe selles mingit loogikat,» ütles president.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles