Saksa kristlike demokraatide juht kinnitas valmisolekut amet maha panna

Copy
Saksa kristlike demokraatide liider Annegret Kramp-Karrenbauer avaldas valmisolekut amet maha panna. .
Saksa kristlike demokraatide liider Annegret Kramp-Karrenbauer avaldas valmisolekut amet maha panna. . Foto: Reuters / Scanpix

Saksa kantsleri Angela Merkeli Kristlik-Demokraatliku Liidu (CDU) esimees Annegret Kramp-Karrenbauer ütles täna parteikongressil, et on valmis ametist lahkuma, kui erakond teda ei toeta.

«Kui arvate, et Saksamaa, mida mina soovin ei ole see, mida soovite teie, siis peame selle lõpetama. Siin, nüüd ja täna,» ütles Kramp-Karrenbauer talle parteijuhina osaks saanud kriitikale vastates.

«Seista siin parteina ja öelda, et kõik, mis me viimased 14 aastat tegime oli vale, ei ole hea valimisstrateegia,» hoiatas ta CDU aastakongressi algul.

Kommentaar oli varjatud rünnak Friedrich Merzi pihta, kes jäi läinud aasta juhivalimistel Kramp-Karrenbauerile napilt alla.

Merz on viimastel nädalatel taas tähelepanu tõmmanud, nimetades CDU koalitsioonivalitsust õudseks ja Merkelit nõrgaks juhiks.

Merkel hoidus sõnelusest ja ärgitas erakonda ühtsusele.

Merkeli neljanda ametiaja lõpu lähenedes on CDU proovinud vaigistada sisetülisid kantsleri pärandi ja erakonna tuleviku pärast.

Kasvanud on ka välissurve, kuivõrd erakond on kaotanud valijaid rohelistele ja paremäärmuslikule Alternatiiv Saksamaale (AfD).

Kramp-Karrenbaueri mainet on kahjustanud muuhulgas äpardunud sõnavõtud. Aprillis pälvis ta laialdase hukkamõistu, kui ta viskas nalja transsooliste tualettide üle. Kuu hiljem pahandas ta juutuubereid interneti sõnavabaduse kritiseerimise tõttu.

«Ma ei tea paljuid inimesi, keda tema juhtimisstiil veenab,» ütles CDU poliitik Hans-Jörn Arp kolmapäeval uudisteagentuurile DPA.

Merzist on saanud parteiliikmete seas populaarseim kandidaat Merkeli mantlipärijaks järgmistel valimistel.

Tavaliselt on CDU juhatus kandidaatide valikut koos oma Baieri sõsarpartei CSU-ga suletud uste taga arutanud, aga nüüd tehakse üleskutseid, et selles saaks osaleda terve erakond.

Kramp-Karrenbaueri otsene kukutamine Merzi toetajate poolt ei ole aga kuigi tõenäoline, ütles Dresdeni tehnikaülikooli politoloog Hans Vorländer.

«Praegu on CDU-l kaugelt liiga vara personaliotsuseid teha,» ütles ta, ja lisas, et parteil on vaja rohkem aega, et valmistuda eluks pärast Merkelit, kes 2021. aastal ametist lahkub.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles