Hiina spioon jooksis väärtusliku infoga Austraalia poolele üle (1)

Copy
Hiina lipp lehvimas Tiananmeni väljakut jälgivate kaamerate taustal.
Hiina lipp lehvimas Tiananmeni väljakut jälgivate kaamerate taustal. Foto: Andy Wong /AP / Scanpix

Hiina spioon jooksis üle Austraalia poolele, kaasas hulk väärtuslikke luureandmeid Hiina poliitilise sekkumise operatsioonidest Hongkongis, Taiwanis ja mujal, teatas meedia täna.

Meediavõrgu Nine ajalehed kirjutasid, et ülejooksik Wang «William» Liqiang andis Austraalia vastuluureagentuurile andmed Hongkongis tegutsevate kõrgete Hiina sõjaväeluure ametnike kohta ning esitas üksikasju sealsete, aga ka Taiwani ja Austraalia operatsioonide rahastamise kohta.

Wangi sõnul võttis ta isiklikult osa infiltreerumisoperatsioonidest kõigis kolmes kohas.

Wang paljastas äärmise detailsusega, kuidas Peking kontrollib firmasid oma luureoperatsioonide rahastamiseks, kuidas ta jälgib teisitimõtlejaid ja kasutab ära meediaorganisatsioone, kirjutavad ajalehed Age ja Sydney Morning Herald.

Hiina spioon elab praegu naise ja pojaga Sydneys. Ta on Austraalias turistiviisaga, kuid palus seal asüüli.

Wang räägib homme Nine'i telesaates «60 Minutes» eetrisse minevas usutluses, et Hiina tagasisaatmise korral ta hukataks.

«Kui tagasi lähen, olen surnud,» ütleb ta.

Meediaväljaannete andmetel tegi Wang oktoobris Austraalia Luureorganisatsioonile (ASIO) vande all avalduse, öeldes: «Ma olen olnud isiklikult seotud ja osalenud luuretegevuses.»

Väidetavalt on ta imbunud Taiwani valenime all ja Lõuna-Korea passiga, et juhtida 2018. aastal kohalike agentide tööd 2018. aasta kohalikesse valimistesse ja järgmise aasta presidendivalimistesse sekkumiseks.

Tema sõnul kasutati valimiskampaania mõjutamiseks ja Pekingile vastuvõetamatute kandidaatide tõrjumiseks kohalikke meediajuhte.

Wangi väitel koordineeris ta «küberarmeed» poliitilise arvamuse kallutamiseks, nagu tegi Venemaa 2016. aasta USA presidendivalimise ajal.

«Töö Taiwanis oli meie kõige tähtsam töö – imbumine meediasse, templitesse ja rohujuureorganisatsioonidesse,» rääkis spioon.

Just hirm Taiwani vastuluurele vahele jääda sundiski teda oma sõnul Austraaliast varjupaika taotlema.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles