Hiina: väidetav Austraaliasse pagenud spioon on tagaotsitav töötu petis

Copy
Spioon. Pilt on illustratiivne,
Spioon. Pilt on illustratiivne, Foto: Artur Kuus/Scanpix

Hiina politsei andmeil on Austraaliasse pagenud väidetav spioon, kellel olevat väärtuslikke andmeid Pekingi sekkumisest Hongkongis, Taiwanis ja mujal, hoopis «töötu tagaotsitav petis».

26-aastane Wang Liqiang mõisteti 2016. aastal Hiina Fujiani provintsis tingimisi 15 kuuks vangi seoses automüügi petuskeemiga, on öeldud Shanghai politsei laupäeval sotsiaalmeediasse postitatud avalduses. 

Tema Hiina pass ja Hongkongi elaniku dokument olid võltsitud, märkis politsei, lisades, et võimud on algatanud asja osas juurdluse. 

Wangi süüdistatakse isikult 4,6 miljoni jüaani (ligi 600 000 euro) väljapetmises. 

Austraalia ajalehed The Age ja Sydney Morning Herald kirjutasid, et Wang andis Austraalia vastuluureagentuurile andmeid Hongkongis tegutsevate kõrgete Hiina sõjaväeluure ametnike kohta ning esitas üksikasju sealsete, aga ka Taiwani ja Austraalia operatsioonide rahastamisest. 

Wangi sõnul võttis ta isiklikult osa luureoperatsioonidest kõigis kolmes kohas.

Wang paljastas äärmise detailsusega, kuidas Peking kontrollib firmasid oma luureoperatsioonide rahastamiseks, kuidas ta jälgib teisitimõtlejaid ja kasutab ära meediaorganisatsioone, kirjutasid lehed. 

Wang elab praegu naise ja pojaga Sydneys. Väidetaval spioonil on Austraalia turistiviisa, kuid ta on palunud seal asüüli.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles