Paavst: Nagasaki elanikud kogesid kirjeldamatut õudu

Copy
Paavst Franciscus saabub Jaapanis Nagasaki pesapalliväljakule missat läbi viima 24. novembril 2019.
Paavst Franciscus saabub Jaapanis Nagasaki pesapalliväljakule missat läbi viima 24. novembril 2019. Foto: VATICAN MEDIA / REUTERS / Scanpix

Paavst Franciscus ütles pühapäeval Jaapanis Nagasaki linna külastades, et selle elanikud kogesid 1945. aasta augustis tuumapommirünnakus kirjeldamatut õudu.

Franciscus ütles, et tuumarelvad ei ole olnud «vastus julgeoleku, rahu ja stabiilsuse soovile».

«Tundub, et nad alati takistavad seda,» lisas ta.

9. augustil heitsid ameeriklased Nagasakile tuumapommi, mis tappis vähemalt 74 000 inimest. Kolm päeva varem maailma esimeses tuumarünnakus sai Hiroshimas surma vähemalt 140 000 inimest.

«See koht paneb meid sügavalt teadvustama valu ja õudu, mida meie, inmesed, oleme võimelised üksteisele tekitama,» ütles paavst oma Jaapani reisi esimesel täispäeval.

Franciscus võttis sõna ka tuumaheidutuse teemal, öeldes, et rahu on kokkusobimatu «vastastikuse hävitamise kartuse või täieliku hävitamise ähvardusega».

Tegemist on erineva seisukohaga võrreldes paavst Johannes Paulus II 1982. aasta kõnega ÜRO-s, kus ta nimetas tuumaheidutust vajalikuks kurjaks.

82-aastane Franciscus külastab pühapäeval ka Hiroshimat ja kohtub Rahu memoriaalis inimestega, kes aatomirünnaku üle elasid.

Pühapäeva õhtul naaseb paavst Tokyosse, kus ta esmaspäeval kohtub Jaapani keisri Naruhitoga ning peab kõnelusi valitsusametnike ja kohalike katoliiklaste liidritega.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles