Soomes lähevad detsembris streigile kümned tuhanded töölised

Copy
Helsingis septembris parlamendihoone ees toimunud kliimaprotest.
Helsingis septembris parlamendihoone ees toimunud kliimaprotest. Foto: Markku Ulander / AP / SCANPIX

Soome Tööstusliit ning ametiühingud Pro ja YTN teatasid detsembris toimuvatest ja kümneid tuhandeid töölisi hõlmavatest streikidest.

Tööstusliidu teatel läheb 9.–11. detsembril streigile kümne tema haldusalasse kuuluva valdkonna töölised, keda on kokku umbes 35 000. Streik toimub rohkem kui 180 tööpaigas üle riigi.

Läbirääkimised tööandjaid esindava ühendusega Tehnoloogiatööstus jooksid Tööstusliidu sõnul karile.

Ametiühing Pro alustab kolm ööpäeva kestva tööseisaku 9. detsembril viies tema haldusalasse jäävas sektoris.

Streik hõlmab töötajaid tehnoloogiatööstuses, keemiatööstuses, kummi- ja klaasikeraamikatööstuses ning planeerimis- ja konsultatsioonisektoris.

Pro sõnul keelduvad töölised 11. detsembrini ka ületundidest.

Ametiühing peab kõnelusi tööandjaid esindavate Tehnoloogiatööstuse ja Keemiatööstusega, kuid Pro sõnul konkurentsivõimelepet käsitlevatel kõnelustel üksmeeleni jõutud pole. Kõnelustel plaanitakse võtta ette ka palgad, kuid selleni pole veel jõutud.

Streigihoiatuse tegi ka kõrgastme teenistujaid esindav YTN. Hoiatus hõlmab umbes 50 tehnoloogiafirmat ja umbes 50 000 töötajat.

Tehnoloogiatööstuse kolmepäevane streik algab 9. detsembril, planeerimis- ja konsultatsioonisektori tööseisak kestab kolm korda kolm päeva järjest vahemikus 9.–18. detsember.

YTN-i sõnul on kõik tööliste grupid pidanud Tehnoloogiatööstusega kõnelusi töölepingute tingimuste üle septembrist saati.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles