Dubai kõrbes kasvatatakse Norra eeskujul lõhet (1)

Copy
Bader bin Mubarak juhib keset Dubai kõrbe loodud kalakasvandust.  FOTO: Giuseppe Cacace / AFP / Scanpix
Bader bin Mubarak juhib keset Dubai kõrbe loodud kalakasvandust. FOTO: Giuseppe Cacace / AFP / Scanpix Foto: Giuseppe Cacace/AFP/Scanpix

Dubai kõrbe keskel asuvas kontrollruumis taasluuakse Norra päikesetõuse ja -loojanguid ning Atlandi ookeani külmi hoovusi, et väljas valitsevast lõõmavast kuumusest hoolimata lõhet kasvatada.

Ambitsioonikad projektid pole Dubaile midagi uut. Takistustest mitte välja tehes on ranniku lähedale ehitatud palmipuukujuline saar ning kaubanduskeskusesse loodud täissuuruses suusanõlv.

Kuid kõrbes lõhe kasvatamine on ettevõtte Fish Farm juhi Bader bin Mubaraki hinnangul miski, mida keegi poleks suutnud ette kujutada.

Voolava vee ja temperatuuri kõikumisega üritatakse luua parimaid võimalikke tingimusi neljas suures veehoidlas kasvavatele kaladele. «Tekitame neile päikesetõusu, päikeseloojangu, tõusu, tugeva hoovuse või tavalise jõehoovuse. Meil on vees sügavaid ja madalaid kohti,» ütles Mubarak AFP-le.

Isegi julgete projektide poolest tuntud riigi jaoks oli emiraadi lõunapiiri lähedale kalakasvanduse ehitamine korralik proovikivi.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles