Iisrael saadab esimese demokraatiana välja HRW töötaja (2)

Copy
HRW peadirektor Kenneth Roth.
HRW peadirektor Kenneth Roth. Foto: JOHN THYS/AFP/Scanpix Baltics

Iisrael saab esimeseks demokraatiaks, mis saadab välja inimõigusorganisatsiooni Human Rights Watch (HRW) töötaja.

HRW peadirektor Kenneth Roth ütles pühapäeval, et organisatsiooni Iisraeli ja Palestiina territooriumide direktor ameeriklane Omar Shakir deporteeritakse Iisraelist esmaspäeval väidetava toetuse tõttu juudiriigi boikoteerimisele.

Shakirist saab esimene isik, kes saadetakse Iisraelist välja 2017. aasta vastuolulise seaduse alusel, mis võimaldab deporteerida välismaalasi, kes toetavad boikotti.

HRW eitab, et Shakir boikotti toetab, ning süüdistab Iisraeli püüdes vaigistada kriitikat juudiriigi Palestiina-poliitika aadressil.

Roth ütles AFP-le Jeruusalemmas, et ta ei tea ühtegi demokraatiat, mis oleks sellist sammu astunud.

Sellised riigid nagu Põhja-Korea, Venezuela ja Iraan on HRW töötajaid välja saatnud, kuid mitte ükski demokraatia, lisas ta.

Rothi sõnul püüab Iisrael nii palju kui võimalik vaigistada jõupingutusi, millega juhitakse tähelepanu inimõigusrikkumistele okupeeritud Palestiina aladel.

Iisrael süüdistab Shakiri keelustatud liikumise BDS toetamises, mis kutsub ulatuslikule embargole Iisraeli vastu seoses palestiinlaste halva kohtlemisega.

Iisrael peab seda liikumist strateegiliseks ohuks ja süüdistab seda antisemitismis, mida aktivistid kategooriliselt eitavad.

ÜRO ja Euroopa Liit on kritiseerinud otsust Shakir välja saata ning on kutsunud Iisraeli seda tühistama.

USA ei ole hukkamõistuga ühinenud, kuid on samas öelnud, et toetab väljendusvabadust kogu maailmas.

Rothi hinnangul on USA presidendi Donald Trumpi toetus Iisraeli parempoolsele valitsusele julgustanud seda astuma samme inimõigusorganisatsioonide vastu.

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles