USA kaitseminister vallandas mereväeministri seoses SEAL-i juhtumiga

Copy
USA mereväeministri ametikohalt vallandatud Richard Spencer.
USA mereväeministri ametikohalt vallandatud Richard Spencer. Foto: Reuters / Scanpix

USA kaitseminister Mark Esper vallandas eile mereväeministri Richard Spenceri seoses eliitüksuse SEAL liikme juhtumiga, kelle auastme alandamise vääritu käitumise tõttu president Donald Trump ära muutis.

Spencer esitas lahkumisavalduse, ütles Pentagoni kõneisik Jonathan Hoffmann.

SEAL-i liige Edward Gallagheri süüdistati sõjaroimades, kuid mõisteti süüdi väiksemas õigusrikkumises ja tema auastet alandati.

15. novembril tühistas Trump Gallagherile kohtuotsuse tõttu määratud madalamale auastmele viimise.

Kaitseministeerium süüdistas Spencerit, et too tegi Valgele Majale eraviisiliselt ettepaneku, et kui nad ei sekku Gallagheri protsessi, siis läheb too erru ilma SEAL-ist välja viskamata.

Spencer väidetavalt ei teavitanud kaitseminister Esperit oma ettepanekust.

Esper «palus mereväeministri Richard Spenceri tagasiastumist pärast seda, kui oli kaotanud usalduse tema vastu seoses aususe puudumisega Valge Majaga peetud vestluste kohta, mis puudutasid mereväe SEAL-i Eddie Gallagheri juhtumit,» ütles kaitseministeerium avalduses.

Merevägi teavitas kolmapäeval Gallagheril, et tal tuleb astuda komisjoni ette, mis võib temalt ära võtta üksuse tunnusmärgid, mis tähendaks väljaheitmist eriüksusest.

Trump kuulutas neljapäeval Twitteris, et merevägi ei tohi võtta Gallagherilt tema kolmikhargist nõela.

Gallagheri süüdistati kahes mõrvakatses Iraagi tsiviilisikute vastu, kuid ta vabastati neist süüdistustest. Ta mõisteti kohtus süüdi poseerimise eest foto tarvis Islamiriigi vangistatud võitleja laiba kõrval.

Tema juhtum põhjustas Ühendriikides erimeelsusi. Osa ameeriklastest peab teda sõjasangariks. Kohtuasi sai alguse tema alluvate esitatud süüdistustes.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles