Kuulsas Dresdeni muuseumis käisid vargad, kahju võib ulatuda miljardi euroni

BNS
Copy
Saksa politseinik muuseumi juures vargust uurimas.
Saksa politseinik muuseumi juures vargust uurimas. Foto: EPA/Scanpix

Saksamaal murti täna varahommikul sisse Dresdeni Grünes Gewölbe muuseumi, kus asub üks Euroopa suuremaid ajalooliste väärisesemete kollektsioone, kirjutas Deutsche Welle.

Tekitatud kahju võib ajalehe Bild andmeil ulatuda miljardi euroni. 

Politsei teatel tungisid vargad muuseumi ajaloolisse ossa, kus asub kaks osakonda, neist üks kuningas August Tugeva varakamber aastast 1733. 

Võimud hindavad praegu, mis kollektsioonist varaste saagiks langes. 

Bildi teatel võis enne sissemurdmist toimuda muuseumi elektrisüsteemis põleng. Elektrifirma kinnitas vahejuhtumi toimumist ja teatas, et uurib, kas juhtumid on seotud.

Lehe andmeil sisenesid vargad väikesest aknast ja viisid ära üksnes pisemaid hinnalisi ehteid.

Saksi liidumaa peaminister Michael Kretschmer mõistis kuritöö hukka ja ütles, et suundub sündmuspaigale. «Ei röövitud ainult kunstikollektsiooni, vaid saksi rahvast,» lausus ta.

«Grünes Gewölbes ja Dresdeni lossis asuvad aarded on Saksimaa rahva sajanditepikkuse raske töö vili,» ütles peaminister. «Meie riigi, meie vabariigi ajalugu ei ole võimalik mõista ilma Grünes Gewölbesi ja Saksimaa kunstikollektsioonita.»

Muuseumis asub umbes 3000 juveeli ja muud vääriseset. Grünes Gewölbesi asutas 1723. aastal Saksimaa kuurvürst ja Poola kuningas August Tugev.

Sealsete varanduste seas on näiteks ka 63,8-sentimeetrine smaragdide ja 547,71-karaadise safiiriga ehitud moori kuju. Safiiri kinkis August Tugevale Venemaa tsaar Peeter I 1698. aastal.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles