Hispaanias tabati Euroopa esimene narkoallveelaev

Copy
Hispaania tsiviilkaardi ametnikud pärast narkoallveelaeva tabamist.
Hispaania tsiviilkaardi ametnikud pärast narkoallveelaeva tabamist. Foto: Salvador Sas/EPA/Scanpix

Hispaania võimud tabasid eile esimese narkoallveelaeva Euroopa vetes. Rohkem kui kolme tonni kokaiini vedanud alus saadi kätte Loode-Hispaanias Galicia ranniku lähistel, ütlesid asjaga kursis olevad allikad El Paisile.

Allikate sõnul peavad selle narkolasti taga olema suured grupeeringud, sest allveelaeva enda hinnaks on umbkaudu 2,5 miljonit eurot.

22 meetri pikkune allveelaev alustas reisi Colombiast, kuid laevas viibisid kaks Ecuadori kodakondsusega meest, kes Hispaania politsei, tsiviilkaardi ja rannikuvalve operatsiooni käigus kinni peeti. Taga otsitakse ka kolmandat laevas olnud isikut, kes põgenema pääses.

El Paisi teatel suhtusid paljud Hispaania narkopolitseinikud narkoallveelaevadesse justkui legendi. Teati küll, et selliseid laevu kasutatakse Vaikses ookeanis ning väideti, et ka Hispaania ja Aafrika vahel illegaalse kauba liigutamiseks, kuid ühtegi taolist polnud siiani tabatud.

Uurijad said sel korral allveelaevale jälile tänu teisest riigist tulnud vihjele ja rannikule jõudes võeti alus ka vahele. El Paisi allikate teatel oli laev ehitatud Lõuna-Ameerikas Prantsuse Guajaanas ja seda on narkootikumide vedamiseks kasutatud mitme aasta jooksul.

Allveelaevalt saadi kätte kolm tonni kokaiini.
Allveelaevalt saadi kätte kolm tonni kokaiini. Foto: Salvador Sas/EPA

Operatsioon tõi Hispaanias taas tähelepanu keskmesse narkokaubanduse Galicias. Sealsete narkokaubitsejate tegevust suudeti jõugu ninameeste vastu ette võetud reididega tõsiselt kahjustada, kuid viimasel ajal oli politsei tähelepanu suunatud Lõuna-Hispaaniasse ja seetõttu kasutasid Galicia kurjategijad vahepealset vaikust enda kasuks ära.

Allika sõnul oli allveelaevast leitud saadetis ilmselt mõeldud ühele kahest suurest Galicia narkojõugust.

Galicia on narkokaubitsejate jaoks sobilik paik, kuna sealsel rannikul on varjulisi lahesoppe, kuhu laadung toimetada. Politsei on piirkonnas korraldanud mitmeid reide.

2006. aasta augustis leiti samas piirkonnas ühest jõesuudmest isevalmistatud narkoallveelaev, mille mootor oli sisse lülitatud ja kütusepaak kütusega täidetud. Võimud määrasid hiljem kahe aasta pikkused vanglakaristused kuuele isikule, kes mõisteti süüdi katses kokaiini Galiciasse toimetada.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles