Keskkonnakaitsjad: USA ja Euroopa peavad korvama poole kliimakahjust

Copy
Suits elektrijaama korstnast.
Suits elektrijaama korstnast. Foto: EPA/Scanpix

Ühendriigid ja Euroopa on põhjustanud enam kui poole kliimamuutusest ja seega peavad nad keskkonnaorganisatsioonide ühenduse hinnangul kinni maksma üle poole sellest tingitud kahjust.

Oma senisest kasvuhoonegaaside emissioonist lähtudes peavad USA ja Euroopa Liit tasuma 54 protsenti kahjust, mida arengumaad kliimamuutuse tagajärjel ägenenud üleujutuste, põudade ja tormide tõttu kannatavad.

Kahjude katmiseks vajalik summa võib aastakümnega tõusta 300 miljardi dollarini aastas, teatasid keskkonnaorganisatsioonid, nädal enne ÜRO kliimakonverentsi Madridis, kus arutatakse kliimamuutuse kahju katmist.

ÜRO kliimamuutuste raamkonventsiooni järgi peaksid kõik riigid andma oma õiglase osa, et kliimamuutust leevendada ja selle mõjudega kohaneda. See on aluseks ka rahvusvahelistele kõnelustele selle üle, kuidas riigid Pariisi kliimaleppe eesmärke täita saaksid.

Madridi kliimakohtumise COP25 läbirääkijate ülesanne on luua rahvusvaheline mehhanism, mille alusel saaks riigid kliimamuutuse kahju korvata.

Pea sajast keskkonnagrupist koosnev ühendus teatas täna, et mehhanismi järgi peaksid rikkamad riigid, mispanustavad emissiooni suurema osa, aitama vaesemaid, keda kliimakatastroofid juba tõsiselt mõjutavad.

«See on kriisi põhjustanud rikastele riikidele ja saastavatele tööstustele võimalus võtta vastutus nende ees, keda kliimakatastroofid rängimalt mõjutavad,» ütles Harjeet Singh kliimagrupist ActionAid.

Keskkonnagrupid analüüsisid iga riigi võimekust leevendusmeetmeid rahastada ja võrdlesid seda nende emissiooniga alates 1950. aastast. Leiti, et USA, mis on kaugelt suurim saastaja ajaloos, peaks panustama kahjude hüvitamisse 30,4 protsenti.

Euroopa Liit peaks panustama 24 protsenti ja Hiina, kes on praegu suurim emiteerija, peaks panustama 10,4 protsenti.

Kui minna tagasi tööstusrevolutsiooni algusesse, oleks Ühendriikide osakaal lausa üle 40 protsendi.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles