Zelenskõi: Ukraina nõuab Venemaalt sõjalaevade varustuse tagastamist

Copy
«On tõsi, et mitte kõik ei ole siin korras, osa varustusest on kadunud. Aga nagu ma lubasin, koostatakse kadunud esemete nimekirjad ja me pöördume esmajärjekorras Venemaa poole ja ta annab need meile kindlasti tagasi,» ütles Zelenskõi.
«On tõsi, et mitte kõik ei ole siin korras, osa varustusest on kadunud. Aga nagu ma lubasin, koostatakse kadunud esemete nimekirjad ja me pöördume esmajärjekorras Venemaa poole ja ta annab need meile kindlasti tagasi,» ütles Zelenskõi. Foto: GENYA SAVILOV/AFP/Scanpix

Kiiev kavatseb nõuda Venemaalt aasta eest hõivatud ja eelmisel nädalal tagastatud kolmelt Ukraina mereväe laevalt eemaldatud varade tagastamist, ütles president Volodõmõr Zelenskõi esmaspäeval. 

«On tõsi, et mitte kõik ei ole siin korras, osa varustusest on kadunud. Aga nagu ma lubasin, koostatakse kadunud esemete nimekirjad ja me pöördume esmajärjekorras Venemaa poole ja ta annab need meile kindlasti tagasi,» ütles Zelenskõi videopöördumises ukrainlastele. 

«Teiseks, meie sõjaväe laevad saavad kolme kuu jooksul nii või teisiti valmis,» sõnas riigipea. 

Vene piirivalve ja eriüksuslased hõivasid Ukraina puksiirlaeva Janõ Kapu ning suurtükipaadid Berdjansk ja Nikopol mullu novembris Kertši väinas. Odessast Mariupolisse teel olnud laevad hõivamine oli Ukraina ja Venemaa tõsiseim vastasseis pärast Krimmi anneksiooni ja Ida-Ukraina konflikti puhkemist 2014. aastal.

Moskva tagastas laevad 18. novembril. 

Zelenskõi ütles 21. novembril Otšakivis tagastatud laevu inspekteerides, et Ukraina kavatseb nõuda laevadelt demonteeritud varustuse ja äraviidud esemete tagastamist. Ta lubas ka, et Ukraina taastab laevade merekõlbulikkuse kolme kuuga. 

Kolmel Ukraina laeval olnud ja Kertšis kinni peetud mereväelased said koju septembris vangivahetusega. See oli üks sammudest, mis lubavad pidada detsembris toimuva Ukraina, Venemaa, Prantsusmaa ja Saksamaa rahukohtumise.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles