Tuhanded inimesed avaldasid üle kogu maailma meelt soolise vägivalla vastu

Copy
Meeleavaldajad esmaspäeval Türgi suurimas linnas Istanbulis naistevastase vägivalla vastu võitlemise päeval soolise vägivalla vastu meelt avaldamas.
Meeleavaldajad esmaspäeval Türgi suurimas linnas Istanbulis naistevastase vägivalla vastu võitlemise päeval soolise vägivalla vastu meelt avaldamas. Foto: YASIN AKGUL/AFP/Scanpix

Kümned tuhanded inimesed avaldasid esmaspäeval rahvusvahelisel naistevastase vägivalla vastu võitlemise päeval üle kogu maailma meelt soolise vägivalla vastu. 

Meelt avaldati maailma eri paigus Guatemalast Venemaa ja Sudaanist Türgini, Istanbulis blokeerisid märulipolitseinikud umbes 2000 meeleavaldaja tee ja lasid seejärel nende laialiajamiseks käiku pisargaasi ja plastkuulid. 

Prantsuse valitsus avalikustas pärast nädalavahetusel peetud suurmeeleavaldusi plaani võitluseks koduvägivalla vastu. Kavale eraldatakse mitu miljonit eurot ning see näeb muu hulgas ette elektrooniliste jalavõrude kohustuse vägivallatsejatele ning tuhande uue koha loomist naiste varjupaikades. 

Lisaks lihtsustatakse arstide jaoks infojagamist haavatavas seisus naiste kohta ja kirjutatakse seadusesse «psühholoogilise kinnijäämise» kontseptsiooni. 

ÜRO andmeil tapeti 2017. aastal maailmas laias laastus 87 000 naist ja tüdrukut. 

Esmaspäevased meeleavaldused, mis on ajendatud kasvavast pahameelest õigussüsteemide suutmatuse vastu karistada naistevastase vägivalla toimepanijaid, järgnevad nädalavahetuse protestidele niinimetatud femitsiidi vastu. 

Rahvahulgad marssisid Moskva tänavatel, et tõmmata tähelepanu valitsuse suutmatusele võtta vastu naisi kaitsvaid seadusi, ning sajad Sudaani naised hüüdsid Hartumis viimaste kümnendite esimesel omalaadsel meeleavaldustel «vabadus, rahu ja õiglus». 

Hispaania pealinnas Madridis osalesid esmaspäeva õhtul rongkäigul kümned tuhanded inimesed. Hispaania soolise vägivalla vastased seadused ei ole suutnud riigis probleemi lahendada. Alates 2019. aasta algusest on oma elukaaslase või endise partneri käe läbi tapetud 52 naist. 

Lõuna-Aafrika Vabariik on naistevastase vägivalla poolest maailmas esirinnas ning meeleavaldajad nõuavad valitsuselt sageli meetmeid olukorra parandamiseks. 

President Cyril Ramaphosa kasutas esmaspäevaseid sündmusi kampaania alustamiseks naiste tapmise ja nendevastase vägivalla lõpetamiseks, ärgitades mehi muutma oma seksistlikke ja patriarhaalseid hoiakuid.

ÜRO hoiatas, et riigid peavad soolise vägivalla vastu senisest tõhusamaid samme astuma, ja tõstis Afganistani esile riigina, kus tehakse seksuaalvägivalla ja vägistamise vastu liiga vähe ära. 

Rahvusvaheline politseiorganisatsioon Interpol edastas esmaspäeval rahvusvahelise abipalve kaheksa naiste tapmises või nendevastase vägivalla toimepanemises kahtlustatava mehe tabamiseks. 

Prantsuse valitsus on surve all viia läbi reforme, kuna riigis on tänavu praeguseks oma elukaaslase või endise partneri käe läbi tapetud vähemalt 117 naist eelmise aasta 121-ga võrreldes, näitavad AFP andmed. 

Viimastel ametlikel andmetel on oma endise või praeguse elukaaslase füüsilise või seksuaalvägivalla käes kannatanud 213 000 Prantsuse naist. 

Peaminister Édouard Philippe avaldas lootust, et tema väljapakutud uued meetmed toimivad elektrišokina, keskendudes absurdsuste ja düsfunktsionaalsete aspektide kaotamisele seaduses. 

Jaanuaris parlamendile esitatavatele meetmetele eraldab valitsus 360 miljonit eurot lisaraha, lausus ta. 

«Me vajame spetsiaalsete meetmete toetamist nagu varjupaiga pakkumine ja seejärel ohvrite toetamine,» ütles organisatsiooni Naiste Solidaarsuse Riiklik Föderatsioon juht Françoise Brie. 

Prantsuse võrdsuse minister Marlène Schiappa lubas valitsuse uutele meetmetele rahalist katet ja rõhutas ajaleheusutluses, et võitlus abieluvägivalla vastu ei ole ainult rahaline küsimus. 

Tagasi üles