USA kohus: Valge Maja ametnikud peavad kongressi korraldusi täitma

Copy
Valge Maja endine peajurist Don McGahn sellel 2018. aasta septembrist pärineval fotol.
Valge Maja endine peajurist Don McGahn sellel 2018. aasta septembrist pärineval fotol. Foto: JIM_BOURG/REUTERS/Scanpix

Washingtoni apellatsioonikohus otsustas esmaspäeval, et USA presidendi Donald Trumpi lähimad abid peavad täitma kongressis presidendi tagandamisjuurdlust juhtivate komiteede kohtulikke korraldusi. 

Kohtunik Ketanji Jackson otsustas endist Valge Maja peajuristi Don McGahni puudutavas kaasuses, et kõrged Ühendriikide valitsusametnikud ei saa apelleerida seoses korraldusega tulla kongressi ette tunnistusi andma oma täielikule puutumatusele läheduse tõttu presidendile. 

Esindajatekoja õiguskomitee andis mais välja korralduse McGahnile tulla komitee ette ütlusi andma. 

Kuigi Jackson langetas otsuse konkreetselt McGahni juhtumis, ütles ta, et see kehtib kõigi praeguste ja endiste presidendi abide suhtes. «Presidendid ei ole kuningad. Mitte keegi, isegi täidesaatva võimuharu juht ei seisa seadusest kõrgemal,» ütles kohtunik kirjalikus otsuses. 

Tema sõnul on kongressil võim jagada korraldusi kõigile presidendi nõunikele, sõltumata sellest, kas nad tegelevad sisepoliitiliste küsimuste või tundlike riikliku julgeoleku teemadega. 

«On ütlematagi selge, et see seadus kehtib endise Valge Maja peajuristi Don McGahni suhtes samamoodi nagu teiste praeguste ja endiste kõrgete Valge Maja ametnike suhtes,» kirjutas kohtunik. 

Kohtuotsus võib anda Trumpi tagandamisjuurdlust juhtiva kolme esindajatekoja komitee sekka kuuluva luurekomitee demokraadist esimehele Adam Schiffile hoovad sundida uurimise käigus tunnistusi andma kolme võtmetähtsusega tunnistajat: endist riikliku julgeoleku nõunikku John Boltonit, Valge Maja kantseleiülema kohusetäitjat Mick Mulvaneyt ja välisminister Mike Pompeot. 

Arvatakse, et kõigil kolmel on vahetud teadmised Trumpi nõudmisest Ukraina presidendile Volodõmõr Zelenskõile alustada uurimisi oma demokraatidest rivaalide suhtes vastutasuks tippkohtumisele Valges Majas ja Ukrainale sõjalise abi eraldamisele. 

Boltonit, Mulvaneyt või Pompeot ei ole siiski niipea kongressi tunnistusi andma oodata, sest Trumpi administratsioon plaanib esmaspäevase kohtuotsuse edasi kaevata. Seda kinnitas justiitsministeeriumi pressiesindaja Kerri Kupec. 

Kohtuotsus võib puhuda elu sisse ka esindajatekoja õiguskomitees pooleli olevale tagandamiskaasusele. Õiguskomitee on püüdnud koostada Trumpi vastu süüdistusi presidendi kampaaniameeskonna kokkumängu Venemaaga uurinud eriprokurör Robert Muelleri juurdluse takistamise tõttu. 

Muelleri 22 kuud kestnud uurimise lõppraportis toodi välja 10 episoodi Trumpi tegevusest juurdluse takistamiseks. 

«Don McGahn on keskne tunnistaja seoses kahtlustustega, et president Trump takistas eriprokurör Muelleri juurdlust,» ütles esindajatekoja õiguskomitee demokraadist esimees Jerry Nadler avalduses. 

«Administratsiooni väitel, et ametnikud saavad apelleerida täielikule puutumatusele kongressi kohtukorraldustest, puudub seaduslik alus, nagu kohus täna ka otsustas,» lausus ta. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles