Hongkongi liider möönis rahulolematust oma valitsusega, kuid ei teatanud järeleandmistest

Copy
Hongkongi Pekingi-meelne tegevjuht Carrie Lam teisipäeval iganädalasel pressibriifingul.
Hongkongi Pekingi-meelne tegevjuht Carrie Lam teisipäeval iganädalasel pressibriifingul. Foto: Marko Djurica/Reuters/Scanpix

Hongkongi ülimalt ebapopulaarne tegevjuht Carrie Lam tunnistas teisipäeval, et võimuerakonna lüüasaamine nädalavahetusel peetud kohalikel valimistel paljastas avalikkuse rahuleolematuse tema valitsusega, kuid ei teatanud mingitest järeleandmistest protestiliikumisele. 

Pühapäeval peetud Hongkongi piirkonnanõukogude valimistel saavutasid suurvõidu demokraatiameelsed kandidaadid, kes võitsid ülekaaluka enamuse Hiina erihalduspiirkonna 18 piirkonnanõukogu 452 saadikukohtadest. 

Valimised paljastasid mure puudujääkide pärast valitsuses, nende seas rahulolematuse praeguse ebastabiilse keskkonnaga toimetulemiseks ja loomulikult vägivalla lõpetamiseks kulunud ajaga, ütles Lam iganädalasel pressibriifingul. 

Hongkongi tegevjuht lubas, et tema valitsus analüüsib tõsiselt valimistulemusi ja parendab valitsemist. 

Hongkongi piirkonnanõukogud on olnud ajalooliselt kindlalt piirkonna Pekingi-meelse võmueliidi käes. 

Valimistulemused olid alandav löök Pekingile ja Lamile, kes on tõrjunud üleskutseid poliitilisteks reformideks ning on andnud korduvalt mõista, et Hongkongi vaikiv enamus toetab tema administratsiooni ja on protestiliikumise vastu.

Protestiliikumine nõuab Lami valitsuselt otsevalimiste kehtestamist Hongkongis ja politseivägivalla uurimist ning demokraatiameelse leeri valimisvõit võimendab neid üleskutseid. Praegu valib Hongkongi tegevjuhi ja teised kõrgemad ametnikud Pekingi-meelne komitee ilma, et rahval oleks võimalik protsessis kaasa rääkida. Otse valitakse vaid pooled linna seadusandjaist. 

Lam esmaspäeval neid nõudmisi ei maininud, vaid kordas varasemat lubadust alustada dialoogi kõigi Hongkongi osalistega - ettepanek, mille protestiliikumine on ebapiisava ja hilinenuna tagasi lükanud. 

«See, mida me peame tegema, on alustama kogukonnadialoogi ja kutsuma ühiskondlikud liidrid appi analüüsima nende korrarikkumiste ja Hongkongi sügavalt juurdunud sotsiaalsete probleemide põhjusi ja pakkuma lahendusi,» sõnas tegevjuht. 

Peking on Lami valitsusele valimiskaotusest hoolimata toetust avaldanud ja rõhutanud, et Hongkong jääb igal juhul Hiina osaks. 

Hiina riigimeedia püüdis teisipäeval Hongkongi valimistulemusi diskrediteerida, mainimata valimiste võitjaid ja kritiseerides rahutusi ja vägivalda erihalduspiirkonnas. 

Hiina kommunistliku partei häälekandja People'is Daily kirjutas, et ühiskondlikud rahutused häirisid tõsiselt valimisprotsessi. 

Päevalehe China Daily ingliskeelses väljaandes kirjutati, et valimistulemust moonutasid hirmutamine ja räpased trikid. Lehe juhtkirjas seisis, et vägivaldsete hirmutamistaktikate eesmärk oli vähendada võimueliidimeelsete kandidaatide nähtavust. 

«Välisjõud, mis on aidanud õhutada erihalduspiirkonnas kuid kestnud valitsusvastast kampaaniat, andsid ka suure panuse establishmendimeelsete kandidaatide valimisvõimaluste kahjustamisse,» kirjutas leht. 

Riiklik uudisteagentuur Xinhua vahendas, et valimised langesid märatsejate ohvriks, ja märkis, et mõne patriootliku kandidaadi kampaaniale sai osaks tõsine häirimine ja nende kampaaniaruumid pandi põlema. 

Xinhua avaldas toetust Lami valitsusele ja märkis, et Hongkongi kogukond peaks õigesti mõistma Hongkongi ja Mandri-Hiina vahekorda. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles