Tšehhi luure aastaraport hoiatab Venemaa ja Hiina eest (1)

Copy
Vene julgeolekuteenistuse FSB hoone Moskvas.
Vene julgeolekuteenistuse FSB hoone Moskvas. Foto: AFP / Scanpix

Vene ja Hiina spioonid ründasid mullu Tšehhit mitmel korral, teatas riigi luureteenistus BIS täna avaldatud aastaraportis, kus toodi välja küberrünnakud ja libainfokampaaniad.

Raport avaldati kuu aega pärast seda, kui BIS ja Tšehhi politsei teatasid Praha saatkonnas tegutseva Vene spioonivõrgustiku paljastamisest. Võrgustik korraldas küberrünnakuid Tšehhis ja välismaal asuvate sihtmärkide vastu.

Tõenäoliselt oli Tšehhi välisministeeriumi mittesalastatud arvutivõrgule tehtud rünnaku taga Venemaa, teatas BIS. «Ründajad proovisid tagada alalist ligipääsu mõjutatud süsteemile,» öeldi raportis.

Ka Hiina küberluuresalk ründas välisministeeriumi mittesalastatud võrku pahavaraga, lisas BIS.

Kolmas vahejuhtum puudutab pahavararünnakut Tšehhi sõdurite meilikontode vastu, mille viis läbi rühmitus APT28, mida FBI peab seotuks Vene valitsusega.

«Vene Föderatsiooni ja Hiina Rahvavabariigi luureteenistused viivad läbi kõige aktiivsemaid ja agressiivsemaid tegevusi,» teatas BIS. «Vene ja Hiina luuretegevus mõjutas poliitika-, diplomaatia-, spionaaži-, majandus- ja infosektorit,» lisas luureteenistus.

Venemaa on püüdnud mõjutada Tšehhi otsustusprotsessi ja mõjukaid inimesi, sedastab raport. Mullu olid Tšehhis aktiivsed kõigi Vene luureteenistuste töötajad. BIS tõi eriliselt välja ohu, mida kujutab Venemaa desinformatsioonikampaania ja propaganda.

Hiina otsis samal ajal agente Tšehhi kodanike seast ja selle luureteenistuste kohalolu on kasvamas, märkis BIS.

Tšehhi küberkuritegevusega võitlev agentuur NUKIB teatas septembris, et Venemaa ja Hiina on Tšehhi küberjulgeolekule suurimad ohud. See väide pälvis Pekingi- ja Kremli-meelse moslemivastase presidendi Milos Zemani kriitika, kelle sõnul peaks julgeolekuteenistused tegelema islamistliku terrorismi ohuga.

BIS märkis aastaraportis, et islamiäärmusluse või terrorismi ohtu ei ole nad tuvastanud.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles