Merkel: elutähtsa NATO püsimine on Saksamaa huvides (1)

Copy
Saksa kantsler Angela Merkel kolmapäeval parlamendis.
Saksa kantsler Angela Merkel kolmapäeval parlamendis. Foto: Hayoung Jeon/EPA/Scanpix

Saksa kantsler Angela Merkel nimetas kolmapäeval NATO-t Saksamaa jaoks eluliselt oluliseks ja ütles, et Berliin täidab alliansi kaitsekulutuste eesmärgi kaks protsenti SKT-st 2030. aastate alguses. 

«NATO säilitamine on meie endi huvides, isegi rohkem kui külma sõja ajal,» lausus Merkel kuus päeva enne alliansi liidrite kohtumist Londonis, nimetades NATO-t rahu ja vabaduse kaitsevalliks. 

Kantsler märkis, et Saksamaa jaoks on õige NATO nimel pingutada ja võtta alliansis enda kanda suurem vastutus. 

Merkeli sõnavõtt järgneb Prantsuse presidendi Emmanuel Macroni palju kriitikat pälvinud avaldusele, milles ta kirjeldas NATO-t ajusurma seisundis olevana. 

Macron ütles usutluses majandusajakirjale Economist, et Euroopa ja USA vahel napib strateegilistest küsimustes koordinatsiooni, ning sarjas samuti NATO-sse kuuluva Türgi ühepoolset sõjalist tegutsemist Süürias.

Merkel kritiseeris seejärel Prantsuse riigipea avaldust tavatult karmilt, öeldes, et praegu pole aeg sellisteks lahmivateks hinnanguteks, tema seda seisukohta ei jaga, ja märkis, et NATO on endiselt asendamatu. 

Kolmapäeval ütles liidukantsler, et Türgi on NATO-s keeruline partner, kes on alliansist mõnevõrra võõrandunud. Ta lisas aga, et partneriks olemine tähendab võimalust väljendada eriarvamust.

"Ma ütlen, et Türgi peaks jääma NATO liikmeks, sest alliansi jaoks on Türgi kuulumine sellesse strateegiliselt tähtis, ütles Merkel.

Saksa kantsler toonitas Washingtoni rolli muutumist maailmapolitseinikuna, öeldes, et USA ei võta enam automaatselt enda kanda vastutust, kui «meie ümber põleb». 

Samas märkis ta, et Euroopa ei suuda ennast ise kaitsta, mistõttu on NATO säilitamine eluliselt oluline. 

Merkel lubas, et Saksamaa jätkab seetõttu kaitsekulutuste suurendamist eesmärgiga jõuda 2030. aasta alguses NATO-s kokkulepitud tasemele kaks protsenti sisemajanduse kogutoodangust (SKT).

USA riikliku julgeoleku nõunik Robert O'Brien kiitis usutluses Saksa päevalehele Bild Saksamaa lubadust, kuid märkis, et oleks hea, kui Saksamaa võtaks enda kanda ühe maailma liidri rolli. 

Juhtiva majandusliku jõuna lasub Saksamaal kohus investeerida kohaselt riigikaitsesse nii enda kui ka oma liitlaste kaitseks, lausus O'Brien. 

NATO liikmesriikide liidrid kohtuvad Londonis 3.-4. detsembril. 

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles