Välisminister: Türgi ei ostnud Vene raketisüsteeme kastis hoidmiseks

Copy
Türgi välisminister Mevlüt Çavuşoğlu
Türgi välisminister Mevlüt Çavuşoğlu Foto: ADEM ALTAN/AFP/Scanpix

Türgi tõrjus kolmapäeval USA kriitikat Venemaalt ostetud raketitõrjesüsteemi katsetamise aadressil.

«Me ei osta toodet, et seda kastis hoida,» ütles välisminister Mevlüt Çavuşoğlu ajakirjanikele.

Türgi otsus osta Venemaalt raketitõrjesüsteem S-400 on teinud murelikuks tema liitlased NATO-s ja toonud kaasa USA sanktsiooniähvarduse.

Hiljuti tegid USA ametnikud ettepaneku, et Türgi pääseb Venemaalt relvi ostvatele riikidele automaatselt ette nähtud sanktsioonidest, kui jätab süsteemi aktiveerimata.

Türgi aga katsetas S-400 esmaspäeval ja teisipäeval Ankara provintsi sõjaväebaasis, kasutades selleks muu hulgas USA-s toodetud hävitajaid F-16.

«See teeb murelikuks,» ütles USA välisminister Mike Pompeo teisipäeval. «Aga oleme Türgi valitsusele selgelt öelnud, et meie soov on näha neid loobumas S-400 relvasüsteemi täielikku töökorda viimisest.»

Ühendriigid kardavad, et kui Türgi integreerib S-400 oma kaitsesüsteemi, seab see ohtu tundlikud andmed USA uue põlvkonna varghävitaja F-35 kohta, mis võivad lekkida venelastele.

Türgi on tellinud Ühendriikidelt 100 F-35-d. Türgi kaitsetööstusfirmad olid uue hävitaja programmi osalised, kuid löödi S-400 ostu tõttu sellest välja. 

«Me oleme selle projekti partnerid, oleme teinud tõsiseid investeeringuid,» ütles Çavuşoğlu.

«Halvima stsenaariumi korral, kui me ei saa F-35 osta, peame otsima alternatiive,» sõnas Türgi välisminister, korrates ammust ähvardust osta uusi hävitajaid mõnest teisest riigist.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles