Corbyn: Johnson tahab Briti tervishoiuteenused Trumpile maha müüa

Copy
Jeremy Corbyn näitamas dokumente, mille kohaselt on Boris Johnsonil plaan NHS teha kaubandusleppe osaks.
Jeremy Corbyn näitamas dokumente, mille kohaselt on Boris Johnsonil plaan NHS teha kaubandusleppe osaks. Foto: TOBY MELVILLE/Reuters/Scanpix

Briti opositsiooniline Tööpartei süüdistas konservatiivist peaministrit Boris Johnsonit USA presidendi Donald Trumpiga vandenõu sepitsemises, mis annaks Ameerika ravimifirmadele juurdepääsu Ühendkuningriigi riiklikule tervisehoiuteenusele NHS.

Leiboristide liider Jeremy Corbyn tõi oma väite tõestuseks 451 lehekülge seni salajas hoitud dokumente, mis tema väitel näitavad, et Johnsonil on kavas panna Brexiti-järgse kaubandusleppe üle läbirääkimisi pidades lauale ka NHS.

Suurbritannias peetakse 12. detsembril ennetähtaegsed parlamendivalimised, millega Johnson soovib kindlustada endale parlamendienamuse, et Euroopa Liiduga sõlmitud lahkumislepe vastu võtta.

NHS-i juhtimine ja rahastamine on tõusnud oluliseks valimisteemaks. Corbyni käsutuses oli varem dokumendi redigeeritud versioon, kuid Johnson nimetas seda täielikuks väljamõeldiseks.

Leiboristide liidri sõnul käsitleb toimetamata versioon USA ja Briti ametnike kuut kohtumist alates 2017. aastast, milles tegeleti asjadega, mida konservatiivid soovivad väidetavalt salajas hoida.

Dokumendid USA ja Ühendkuningriigi kaubandusläbirääkimiste kohta.
Dokumendid USA ja Ühendkuningriigi kaubandusläbirääkimiste kohta. Foto: Martyn Wheatley/ZUMAPRESS.com/Scanpix

«USA nõuab, et meie NHS oleks toksilise kokkuleppe läbirääkimiste laual,» ütles Corbyn ajakirjanikele.

Corbyn nimetas NHSi müüki valitsuse salaplaaniks ja hoiatas, et valimistest saab võitlus NHSi kui avaliku teenuse säilimise eest.

«Megakorporatsioonid näevad Johnsoni liidus Trumpiga võimalust teenida meie riigi haigustelt miljardeid.» Corbyn väitis veel, et läbirääkimised on jõudnud nii kaugele, et varsti võib oodata analoogravimite kallinemist.

NHSi lõi 1948. aastal leiboristide valitsus, lubades tasuta tervishoidu hällist hauani.

«Leiboristid ei jäta asja rahule, sest erinevalt konservatiividest ei ole meie miljardäride ega pankurite poolel,» kuulutas erakonna esimees. «Meie oleme õe, arsti, patsiendi ja rahva poolel. Ja me ei müü oma riiklikku tervishoiuteenust maha.»

Boris Johnsoni kampaaniaüritus Cornwalli haiglas.
Boris Johnsoni kampaaniaüritus Cornwalli haiglas. Foto: Stefan Rousseau/PA Wire/PA Images/Scanpix
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles