Šoti rahvuslased lubavad valimismanifestis uut hääletust iseseisvuse ja Brexiti üle

Copy
Šoti esimene minister Nicola Sturgeon andmas ülevaadet oma Rahvuspartei (SNP) valimismanifestist.
Šoti esimene minister Nicola Sturgeon andmas ülevaadet oma Rahvuspartei (SNP) valimismanifestist. Foto: LESLEY MARTIN / AFP / Scanpix

Šoti esimene minister Nicola Sturgeon lubas täna oma partei valimismanifesti tutvustades uut hääletust nii Brexiti kui Šotimaa iseseisvuse üle.

Lahkulöömist pooldava vasakpoolse Šoti Rahvuspartei (SNP) juht tahab Ühendkuningriigis pärast 12. detsembri ennetähtaegseid valimisi võimutasakaalu hoida.

Ta süüdistab suuri Briti parteisid lakkamatu kaose tekitamises 2014. aasta Šoti iseseisvusreferendumile järgnenud aastatel. Toonasel rahvahääletusel toetas 55 protsenti valijaist Ühendkuningriiki jäämist.

«On aeg, et šotlased võtaksid Šotimaa tuleviku endi kätte,» kuulutas ta Glasgow's poodiumil, mida kaunistas loosung «Peatage Brexit».

Sturgeoni eesmärk on korraldada 2020. aastal uus iseseisvusreferendum.

Briti parlamendi alamkoja 650 kohast 59 esindavad Šotimaa ringkondi, SNP käes on neist 35. 

SNP loodab saada uues parlamendis kaalukeeleks.

Sturgeon on öelnud, et peaminister Boris Johnsoni konservatiividega ta ei liitu, kuid võib teatud tingimustel toetada leiboristide valitsust. Nendeks tingimusteks on uus iseseisvushääletus ja tuumarelvade Šotimaalt minema viimine.

Arvamusküsitluste põhjal juhivad üle Suurbritannia valimiste eel konservatiivid, aga Šotimaal on SNP toetus 40 protsenti – 12 protsenti rohkem kui tooridel.

1009 šotlase hulgas läbi viidud küsitluse järgi on iseseisvuse poolt 45 ja vastu 47 protsenti vastanuist.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles