Ajakirjaniku mõrva uurimine ähvardab viia ametist Malta peaministri

Postimees
Copy
Malta parlamendi ette Vallettas kogunesid eile meeleavaldajad, kes süüdistavad valitsust  ajakirjanik Daphne Caruana Galizia mõrva uurimise takistamises.
Malta parlamendi ette Vallettas kogunesid eile meeleavaldajad, kes süüdistavad valitsust ajakirjanik Daphne Caruana Galizia mõrva uurimise takistamises. Foto: DOMENIC AQUILINA / EPA / SCANPIX

Pärast seda, kui ajakirjanik Daphne Caruana Galizia mõrva uurimise pärast on ametist taandunud Malta peaministri kabinetiülem ning kaks ministrit, on nüüd ohus ka peaminister Joseph Muscati positsioon.

Valitsuses lõid toolid kõikuma pärast mitut hiljutist vahistamist seoses Caruana Galiziale korraldatud pommirünnakuga 2017. aasta oktoobris.

Esmalt astus tagasi peaministri kabinetiülem Keith Schembri ning seejärel eile ka turismiminister Konrad Mizzi. Varsti pärast seda teatas majandusminister Chris Cardona, et kõrvaldab end ajutistelt valitsuse tööst, vahendas The Guardian.

Kõik mehed on eitanud igasuguseid rikkumisi, kuid neid on seostatud eelmisel nädalal Caruana Galizia mõrva uurimise käigus vahistatud mõjuka ärimehe Yorgen Fenechiga ning politsei on soovinud nendega vestelda.

Nelja aasta eest kirjutas korruptsioonijuhtumeid uurinud ajakirjanik nn Panama paberite andmelekkele tuginedes, et Schembri ja toona energeetikaministri ametis olnud Mizzi olid hakanud ametisse pääsemise järel saama kasu salapärastest Panama riiulifirmadest, mis olid seotud nüüd vahistatud ärimehega. Mullu avalikuks tulnud e-kirjad näitasidki, et raha nendesse firmadesse laekus Fenechi ettevõttest 17 Black, kirjutas Times of Malta.

Peaminister Muscat väitis veel eelmisel nädalal, et ajakirjaniku mõrvaga pole seotud ükski poliitik, kuid eilsel valitsuse kohtumisel nõudsid tema erakonnakaaslased Tööparteist, nende seas asepeaminister Chris Fearne, et ta vallandaks Caruana Galizia juhtumiga seostatud isikud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles