Soome metsatööstus töösulu eel: Balti riikide odava tööjõuga ei jaksa konkureerida (3)

Copy
Saeveski. Pilt on illustratiivne.
Saeveski. Pilt on illustratiivne. Foto: Dmitri Kotjuh / Järva Teataja

Soome metsatööstusettevõtteid koondav Metsäteollisuus kavandab detsembris töösulgu ehk tööandja-poolset töökatkestust, teatas ühendus pressiteates.

Töösulg algab 12. detsembril ning lõpeb 18. detsembril. Töösulu ajal ei lasta Tööstusliidu ametiühingu liikmeid oma töökohtadele ning lõpetatakse neile palkade maksmine.

Töösulg on vastus Tööstusliidu korraldatavale kolmepäevasele streigile, mis kestab 9. kuni 11. detsembrini. Tööstusliit otsustas alustada streiki, sest ei suudetud saavutada kokkulepet mehaanilise metsatööstuse kollektiivlepingu osas. Metsäteollisuus loodab töösuluga saada Tööstusliidu kiiremini läbirääkimislaua taha.

Streigis osaleb 35 000 töötajat 180 ettevõttest. Tööstusliidu sõnul soovivad tööandjad muuta töötingimusi kehvemaks ning suuremad tüliõunad puudutavad tööaega.

Töösulg puudutab ettevõtteid, kelle töötajad on Tööstusliidu liikmed. Nendeks on Metsa Groupi, Pölky, Stora Enso, UPM-i ja Versowood. Kokku osaleb 30 puidu-, vineeri-, lehtvineeri- ja liimpuidu tehast.

Metsäteollisuuse tööturujuhi Jyrki Hollméni sõnul tähendab töösulg seda, et Tööstusliidu streigi tõttu peatunud vineeritehaste ja puidutehaste tootmine seisab ka töösulu ajal. Tema sõnul on peamiseks vaidlusküsimuseks tööaeg ning sellega kaasas käivad konkurentsivõimelepingus märgitud töötunnid.

Hollméni sõnul lahkus ametiühing läbirääkimistelaua tagant juba nädal enne senise, kehtiva kollektiivlepingu lõppu. «Tööstustöötajate ametiühing ei ole soovinud läbi rääkida enne, kui tööaega ei lühendata.»

Hollmén sõnas uudisteagentuurile STT, et Soome metsatööstused konkureerivad välismaa firmadega, samal ajal on ka puidunõudlus languses. «Võistleme Baltimaade, Poola ja Venemaaga,» sõnas Hollmén. «Nendes riikides on tööjõukulud madalad ning tööajad pikemad kui Soomes. See on täiesti võimatu, et Soome vastus neile oleks tööaja lühendamine.»

Eelmine selline töösulg oli Soome metsatööstuses aastal 2005.

Kommentaarid (3)
Copy
Tagasi üles