Kurikuulus Novitšok jõudis keelatud keemiarelvade nimekirja

Copy
Briti sõjaväelased puhastamas võimalikest närvimürgi Novitšok jääkidest Skripalide elamist Salisburys.
Briti sõjaväelased puhastamas võimalikest närvimürgi Novitšok jääkidest Skripalide elamist Salisburys. Foto: Ben Birchall / PA Wire / PA Images / Scanpix

Keemiarelvade ja nende leviku üle järelevalvet pidava ühenduse riigid otsustasid täna lisada keelatud ainete nimekirja närvimürgi Novitšok, millega Venemaa üritas eelmisel aastal Inglismaal tappa endist Vene topeltagenti.

Otsus lisada Novitšok keemiarelvade keelustamise konventsiooniga keelatud ainete nimistusse langetati 193-liikmelise Keemiarelvade Keelustamise Organisatsiooni (OPCW) iga-aastasel kohtumisel konsensusega.

Novitšok lisati nimekirja, kus juba ootasid ees sellised ained nagu sariin, ritsiin ja sinepigaas.

Lisamise käisid välja USA, Kanada ja Holland.

Sel nädalal toimunud kohtumisele eelnenud kuudepikkustel aruteludel oli Venemaa algselt ettepanekule vastu, kuid andis järgi, kui tegi ettepaneku lisada nimekirja teisigi aineid. Ka Moskva ettepanek kiideti heaks konsensusega.

Vene saatkonna ametnikelt üksikasjade väljauurimine ei õnnestunud ning OPCW Moskva ettepanekut ei täpsustanud.

Konventsioon, mis keelab keemiarelvade tootmise ja kasutamise, jõustus 1997. aastal.

Novitšoki arendas külma sõja ajal välja Nõukogude Liit. See sai kurikuulsaks 2018. aasta märtsis, kui Vene agendid üritasid tappa endist Vene luurajat Sergei Skripali.

Ühendkuningriik süüdistas Skripali ja tema tütart Juliat Inglismaal Salisburys tabanud rünnaku sooritamises Venemaad. Moskva eitas seotust.

Hollandi välisminister Stef Blok teatas Twitteris: «Toetan täielikult seda tugevat vastust Salisbury keemiarünnakule!»

Otsust tervitas ka OPCW peadirektor Fernando Arias.

«See on esimene kord ühenduse ajaloos, mil uuendati keemiarelvade keelustamise konventsiooni lisa kemikaalide kohta,» lausus Arias.

«See on tähtis areng, mis näitab konventsiooni võimet kohaneda muutuvate ohtudega ning rööpselt ka tugevdab OPCW võimet jääda valvsaks, kiireks ja truuks oma eesmärgile.»

Muudatus jõustub 180 päeva pärast seda, kui Arias teavitab uuendatud nimekirjast ÜRO peasekretäri.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles