The Times nimetas aasta inimeseks Mohamed Bouazizi

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Mohamed Bouazizi
Mohamed Bouazizi Foto: SCANPIX

Briti päevaleht The Times nimetas täna aasta inimeseks Mohamed Bouazizi – end protestiks võimude tagakiusamise vastu põlema süüdanud ja jaanuaris surnud tuneeslase, kes innustas araabia maades puhkenud ülestõuse.

Bouazizi pani end põlema mullu detsembris, kui võimud konfiskeerisid 26-aastase tänavamüüja puuviljakäru, väidetavalt ka teda lüües ja solvates. Tema meeleheitlik samm sai elavat vastukaja paljudes araabia maades, kus miljonid inimesed ei näinud aastakümneid võimul olnud autokraatia all lootust paremaks tulevikuks.

«Bouazizi ei olnud mingi revolutsionäär, kuid ometi oli tema üksildane protestiavaldus katalüsaator ülestõusulainele, mis muutis põhjalikult Lähis-Ida,» kirjutas The Times esiküljel.

Bouazizi surma järel sundis rahvaülestõus esmalt võimult lahkuma Tuneesia presidenti Zine el-Abidine Ben Alid. Veebruaris astus tagasi ka Egiptuse president Hosni Mubarak, pärast kuudepikkust kodusõda Liibüas kukutati ka Liibüa juht Muammar Gaddafi. Verised ülestõusud puhkesid ka Süürias, Jeemenis ja Bahreinis.

Tuneesias on nüüdseks toimunud demokraatlikud valimised. Bouazizi ema Manoubia ütles oktoobris Reutersile, et riigi uus juhtkond peaks tema poja ohverdust austama, aidates Mohamedi suguseid vaeseid inimesi.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles