Trump allkirjastas Hongkongi meeleavaldajaid toetavad seadused

Copy
USA president Donald Trump.
USA president Donald Trump. Foto: SIPA / SCANPIX

USA president Donald Trump allkirjastas eile kaks seadust, mis toetavad inimõigusi ja demokraatiameelseid aktiviste Hongkongis.

Trump allkirjastas seadused, mis võeti esindajatekojas ja senatis vastu praktiliselt ühehäälselt, kuigi avaldas muret, et see samm võib muuta keerulisemaks jõupingutused saavutada Hiinaga kaubanduslepe.

«Ma allkirjastasin need seadused austusest Hiina presidendi Xi (Jingpingi) ja Hongkongi rahva vastu,» ütles Trump avalduses. «Need jõustati lootuses, et Hiina ja Hongkongi liidrid ja esindajad suudavad oma erimeelsused sõbralikult lahendada, mis viib pikaajalisele rahule ja õitsengule kõigi jaoks.»

Esindajatekoda ja senat kiitsid seadused heaks eelmisel nädalal pärast kuid kestnud rahutusi selles Hiina erihalduspiirkonnas.

Seaduste jõustamine ilmselt ärritab Hiinat. Peking on juba ähvardanud rakendada «jõulisi vastumeetmeid», kui Trump seadused allkirjastab.

Hongkongi inimõiguste ja demokraatia seadus näeb ette sanktsioonide kehtestamist Hiina ja Hongkongi ametnikele, kes rikuvad inimõigusi. Samuti nõuab see, et USA president peab iga-aastaselt hindama Hongkongile antud soosivat kaubandusstaatust ja selle tühistama juhul, kui erihalduspiirkonna vabadusi piiratakse.

Teise seadusega keelatakse pisargaasi, kummikuulide, veekahurite, taserite ja muu sellelaadse julgeolekujõudude poolt kasutatava varustuse müük Hongkongi võimudele.

Trump väitis reedel, et ilma temata oleks Hiina sõjavägi Hongkongi 14 minutiga maatasa teinud.

Trumpi sõnul ei saatnud Hiina president sõdureid demokraatiameelset protesti vaigistama vaid sel põhjusel, et ta palus seda mitte teha.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles