USA süüdistas Venezuelat ja Kuubat piirkonnas rahutuste õhutamises

BNS
Copy
Rahutused Tšiilis.
Rahutused Tšiilis. Foto: MARTIN BERNETTI/AFP

USA süüdistas kolmapäeval oma regionaalseid vastaseid Venezuelat ja Kuubat rahutuste tekitamises piirkonnas, kus on viimastel kuudel valitsusvastased meeleavaldused puhkenud vähemalt neljas riigis. 

Ühendriikide eriesindaja Venezuela asjus Elliott Abrams ütles ajakirjanikele, et Caracas ja Havanna on kasutanud sotsiaalmeediat ja teisi vahendeid rahutuste õhutamiseks. 

«Ilmsiks on tulemas tõendeid Kuuba ja Venezuela režiimide jõupingutuste kohta süvendada probleeme Lõuna-Ameerikas,» lausus ta. 

Abrams viitas USA liitlase Colombia hiljutisele otsusele saata riigist välja 59 venezuelalast, kes osalesid ebapopulaarse konservatiivist presidendi Iván Duque vastastel meeleavaldustel. 

Ühendriikide välisminister Mike Pompeo pidas kolmapäeval Duque'ga telefonivestluse ja tervitas tema algatatud rahvuslikku dialoogi. 

«Välisminister Pompeo kinnitas üle USA vankumatu toetuse Colombia valitsusele selle jõupingutustes edendada rahumeelset demokraatlikku eneseväljendust,» seisis välisministeeriumi avalduses. 

Abrams mainis ka kahtlustusi, mida Havanna eitab, et kuubalased rahastasid meeleavaldusi Boliivia parempoolse ajutise riigipea Jeanine Áñeze vastu pärast seda, kui Kuuba liitlasest Boliivia president Evo Morales oli sunnitud meeleavalduste survel tagasi astuma. 

USA ametnikud on varem süüdistanud Venezuelat sekkumises meeleavaldustesse, mis on raputanud Ecuadori ja Tšiilit. 

Regiooni raputavast turbulentsist hoolimata püsib Venezuela president Nicolás Maduro endiselt võimul, kuigi enamik lääne- ja Ladina-Ameerika riike peab tema võimu mittelegitiimseks. 

Madurol on jätkuvalt Hiina ja Venemaa toetus, kes süüdistavad Ühendriike püüdlustes viia Venezuelas läbi riigipööret. 

USA alustas jaanuaris surve- ja sanktsioonikampaaniat Maduro kukutamiseks ning toetab Venezuela legitiimse liidrina opositsioonijuht Juan Guaidó'd.

Abramsi sõnul ei kavatse USA kurssi muuta ja ootab endiselt oma strateegia edukaks kujunemist. «Ei, meil ei ole plaan B-d. Meil on plaan A. Me usume, et seda saadab edu,» lausus diplomaat. 

«Kohutavatele probleemidele, millega venezuelalased iga päev silmitsi seisavad, ei saa olla mingit lahendust seni, kuni Maduro on võimul, sest Maduro režiim tekitas need probleemid ja süvendab neid üha,» ütles eriesindaja. 

Venezuelas kestab mitmendat aastat majanduskriis, mis on sundinud riigist lahkuma 4,5 miljonit inimest. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles