Iraan teatas protestide käigus kaheksa CIAga seotud isiku vahistamisest

Copy
Põleva mootorratta ümber kogunenud Iraani meeleavaldajad 16. novembril Isfahanis.
Põleva mootorratta ümber kogunenud Iraani meeleavaldajad 16. novembril Isfahanis. Foto: AFP/SCANPIX

Iraan vahistas kütusehinna tõusu vastaste protestide käigus kaheksa USA Luure Keskagentuuriga (CIA) seotud inimest, edastas riigimeedia kolmapäeva hilisõhtul. 

«Mõned elemendid, kes püüdsid koguda informatsiooni hiljutiste rahutuste kohta ja seda riigist välja saata... tuvastati ja vahistati,» vahendas riiklik uudisteagentuur IRNA luureministeeriumi vastuluureosakonna peadirektori sõnu. 

Vahistatutest kuut kahtlustatakse rahutustes osalemises ja käskude täitmises, edastas IRNA ametnikku nimetamata. Ülejäänud kaht süüdistati püüetes koguda informatsiooni ja seda välismaale saata, nad vahistati enne riigist lahkumist, lisas agentuur. 

Kõiki kaheksat koolitati eri riikides kodanikuajakirjanikena informatsiooni kogumise vallas, edastas IRNA. 

Iraani vihavaenlane USA teatas teisipäeval, et iraanlased on saatnud Ühendriikidele võimude kehtestatud internetikeeldu trotsides meeleavalduste kohta 20 000 sõnumit, mille seas on fotosid ja videosid režiimi rikkumiste kohta. 

Iraani parlamendi julgeoleku- ja väliskomisjoni liige Hossein Naghavi Hosseini tunnistas teisipäeval esimese ametnikuna protestide ulatust, öeldes, et kinni peeti üle 7000 inimese.

Iraan ei ole 15. novembril puhkenud rahutuste kohta seni statistikat avaldanud. Inimõigusorganisatsiooni Amnesty International andmetel sai protestide ja nende mahasurumise käigus surma vähemalt 143 inimest.

Iraani kõrgeim juht ajatolla Ali Khamenei ütles kolmapäeval, et hiljuti ootamatu kütuse hinnatõusu vastu puhkenud ulatuslikud protestid on osa väga ohtlikust USA vandenõust, mille iraanlased nurjasid.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles