Soul: Põhja-Korea tulistas välja kaks tuvastamata lendkeha (1)

Copy
Põhja-Korea liider Kim Jong-un (raketiheitja kõrval) sellel 11. septembril avaldatud fotol ülisuure mitmelasulise raketiheitja kõrval, mida stalinistlik riik väidetavalt päev varem katsetas.
Põhja-Korea liider Kim Jong-un (raketiheitja kõrval) sellel 11. septembril avaldatud fotol ülisuure mitmelasulise raketiheitja kõrval, mida stalinistlik riik väidetavalt päev varem katsetas. Foto: KCNA/AFP/Scanpix

Põhja-Korea tulistas neljapäeval välja kaks tuvastamata lendkeha, teatas Lõuna-Korea ajal, kui Washingtoni ja Pyongyangi tuumakõnelustel jätkub patiseis. 

Lõuna-Korea Staabiülemate Ühendkomitee teatel tulistas stalinistlik riik oma Lõuna-Hamgyŏngi provintsist ida suunas välja kaks lendkeha, mis maandusid Jaapani merre. Katsetus korraldati kohaliku aja järgi kell 16.59 (Eesti aeg 9.59).

Põhja-Korea relvakatsetus langeb päevale, mil Ühendriikides tähistatakse tänupüha. 

Jaapani kaitseministeerium kirjeldas lendkehi Põhja-Korea ballistiliste rakettide laadsetena, kuid ütles, et need ei langenud riigi majandusvetesse. 

Pyongyang on korraldanud viimastel kuudel ridamisi katsetusi, viimati katsetati oktoobris ülisuurt mitmelasulist raketiheitjat. Esmaspäeval külastas Põhja-Korea liider Kim Jong-un eesliinil asuvat saart ja andis suurtükivägedele käsu viia kahe Korea vaidlusaluse merepiiri lähedal läbi lahinglaskmisi. 

USA president Donald Trump on raketikatsetuste tähtsust pisendanud ja juhtinud tähelepanu sellele, et Põhja-Korea on pidanud talle antud lubadust mitte korraldada tuumakatsetusi ja mandritevaheliste ballistiliste rakettide (ICBM) katsetusi.

Kim ja Trump on alates mullu juunist kolm korda kohtunud, kuid tuumakõnelused on ummikus alates veebruarist, mil nende kohtumisel Hanois ei ületatud erimeelsusi sanktsioonileevenduse osas.

Oktoobris peeti Rootsis pikalt edasilükatud ametnike tasandi kõnelusi, kuid nende käik Pyongyangi ei rahuldanud. 

Põhja-Korea liider on andnud Trumpi administratsioonile aasta lõpuni aega pakkuda tuumadiplomaatia päästmiseks mõlemale poolele vastuvõetavaid tingimusi.

Lõuna-Korea ja USA teatasid novembris diplomaatiale võimaluse andmiseks aasta viimasele kuule kavandatud ühise õhuväeõppuse edasilükkamisest, kuid Põhja-Korea reageeris sellele põlglikult. Pyongyang, kes peab Souli ja Washingtoni ühiseid sõjaväeõppusi sissetungiharjutusteks, korraldas suvel ühisõppuste vastu protestides mitu raketikatsetust. 

Trump on vihjanud sel kuul neljanda kohtumise võimalikkusele Kimiga, kuid Pyongyang laitis selle mõtte maha, öeldes, et riigil puudub huvi tippkohtumiste vastu, mis «meile midagi ei anna». 

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles