Soome politsei ei algata vanade TV-sarjade uurimist

Copy
Pirkka-Pekka Petelius (vasakul) ja Aake Kalliala (paremal) 1980. aastate huumorisaates «Hymyhuulet». 
Pirkka-Pekka Petelius (vasakul) ja Aake Kalliala (paremal) 1980. aastate huumorisaates «Hymyhuulet». Foto: Kuvatõmmis

Soome politsei ei alusta vanade TV-sarjade suhtes eeluurimist, kuna politsei teatel pole nende puhul põhjust kahtlustada kuritegu.

Pärast seda, kui Soome riigiprokurör Raija Toiviainen otsustas taasavada uurimise Kristlike Demokraatide parlamendisaadiku Päivi Räsäneni suhtes, kellele heidab ette viha õhutamist kunagi avaldatud tekstides, hakkas politsei inimestelt saama kaebusi vanade TV-sarjade kohta.

Toiviainen põhjendas Räsäneni homoseksuaalsust kritiseerivate tekstide uurimist sellega, et need on jätkuvalt internetis leitavad ja loetavad. Politsei aga oli varem otsustanud, et ei alusta Räsäneni suhtes eeluurimist.

Nüüd on politsei saanud hulga avaldusi, kus palutakse uurida vanu TV-sarju seoses võimaliku vihaõhutamisega mõne rahvusrühma vastu. Politsei teatas, et ei leidnud eeluurimise algatamiseks põhjust.

«Uurimispalvetest suur osa sisaldas vaid üldist väidet võimaliku kuriteo kohta,» vahendas Helsingi politsei pressiteates ja lisas, et pelk väide kuriteo kohta ei ole piisav põhjendus eeluurimise alustamiseks.

Osa uurimispalvetest saadeti politseile 1980ndate lõpus Yle-s näidatud sarjade «Hymyhuulet» ja «Pulttibois» kohta, kus väidetavalt solvati saame ja romasid.

Näiteks sai politsei kaebuse telekanalil MTV3 näidatud «Salatut elmämät» kohta, kus olevat pilgatud seksuaalset sättumust. Kaebaja sõnul olid näitleja Jope Ruonansuu anekdoodid välismaalasi solvavad ning ta leidis, et humorist Ismo Leikola õhutab oma videotes viha kristlaste ja ristiusu vastu.

Eelmisel nädalal palus saami rahvusrühmalt avalikult vabandust roheliste parlamendisaadik Pirkka-Pekka Petelius, kes osales näitlejana 1980ndatel ja 1990ndatel eetris olnud TV-sarjades, kus tehti nalja saamide üle.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles