Hiina tõrjus Euroopa liidrite kriitikat Xinjiangi laagrite aadressil (1)

Copy
Hiina loodeosas Xinjiangi autonoomses piirkonnas asuv arvatav uiguuride kinnipidamislaager sellel 31. maist pärineval fotol.
Hiina loodeosas Xinjiangi autonoomses piirkonnas asuv arvatav uiguuride kinnipidamislaager sellel 31. maist pärineval fotol. Foto: GREG BAKER/AFP/Scanpix

Hiina püüdis neljapäeval õigustada julgeolekumeetmeid Xinjiangi Uiguuri autonoomses piirkonnas, mille usuvähemuste laagritesse sulgemist on tauninud USA kõrval ka Euroopa riigid, teiste seas Prantsusmaa ja Saksamaa.

Prantsuse välisministeerium nõudis kolmapäeval Hiinalt massiliste põhjendamatute kinnipidamiste lõpetamist. 

Saksa kantsler Angela Merkel ütles samal päeval seadusandjatele, et toetab Euroopa Liidu hukkamõistu inimõigusrikkumistele Xinjiangis, ja kordas ÜRO esindajate nõudmist piirkonda pääseda, et sealsest olukorrast raporteerida.

Hiina eitas esialgu Xinjiangi moslemitest uiguuride kinnipidamiseks rajatud laagrite olemasolu, aga oli siis sunnitud seisukohta muutma ja nüüd kinnitatakse, et need on kutsehariduskeskused, mis võitlevad hariduse ja väljaõppe andmisega islamiäärmusluse vastu.

Hiina välisministeerium kordas neljapäeval neid kinnitusi ja lisas, et Xinjiangis toimuv on puhtalt Hiina siseasi.

«Xinjiangi kohalik valitsus on rakendanud terrori- ja ekstremismivastaseid meetmeid, mis on ausad ja mida ei saa süüks panna,» ütles ministeeriumi pressiesindaja Geng Shuang.

Ta lisas, et need meetmed on toonud märkimisväärset edu.

Xinjiangi valitsus teatas kolmapäeval avalduses, et need laagrid ei ole koonduslaagrid ning kinnipeetavate isiklikke vabadusi ei piirata ega võeta ära.

Novembris avalikkuse ette lekkinud valitsuse dokumentidest selgub, et laagrites hoitakse umbkaudu miljonit uiguuri ja teiste islamiusku vähemuste liikmeid.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles