Macron jääb NATO ajusurma väitele kindlaks (14)

Copy
Prantsuse president Emmanuel Macron.
Prantsuse president Emmanuel Macron. Foto: EPA /Scanpix

Prantsuse president Emmanuel Macron ei taganenud täna NATO peasekretäri Jens Stoltenbergiga kohtudes alliansi ajusurma väitest, põhjendades seda strateegilise koostöö puudumisega liikmesriikide vahel.

Macroni sõnul jääb ta oma varasema väite juurde, sest tema arvates on vastutustundetu rääkida finants- ja tehnilistest küsimustest, kui kaalul on hoopis tõsisemad asjad.

«Äratus oli vajalik,» ütles ta. 

Macroni kommentaar ajusurma kohta, mis avaldati novembris ajakirjas Economist, pälvis liitlaste terava kriitika. Stoltenberg hoiatas, et sellised väited õõnestavad atlandiülest liitu.

«Ebakindlatel aegadel on meil vaja tugevaid mitmepoolseid institutsioone nagu NATO,» ütles Stoltenberg neljapäeval ja lisas, et tal oli Macroniga hea ja avameelne jutuajamine.

Ta kiitis Prantsusmaa rolli võitluses äärmuslastega Lääne-Aafrikas Saheli regioonis, kus sel nädalal hukkus helikopterite kokkupõrkes 13 Prantsuse sõdurit.

Macron ütles, et järgmise nädala tippkohtumisel Londonis utsitab ta liitlasi Sahelis aktiivsemalt kaasa lööma.

Suurbritannia toetab Prantsusmaa Lääne-Aafrika terrorivastase missiooni Barkhane 4500 sõjaväelast helikopterite ja julgeolekupersonaliga, USA annab luuretuge, kuid sellest enamat ei ole Prantsusmaal seni õnnestunud veenda liitlasi välja panema.

Macroni sõnul alustatakse Barkhane missiooni põhjalikku ülevaatamist. «Kõik võimalused on laual,» ütles ta ja lisas, et Prantsusmaa tegutseb Sahelis kõigi huvides.

Macron väljendas pärast kõnelusi Stoltenbergiga ka seisukohta, et Euroopa riigid tuleks kaasata läbirääkimistesse uue keskmaa tuumarakettide leppe üle, kui USA ja Venemaa neid pidama hakkavad.

«Me ei tohi rahulduda kahepoolsete lepetega,» märkis Prantsuse president. 

Washington ja Moskva lahkusid augustis 1987. aastal sõlmitud keskmaa tuumajõudude (Intermediate Nuclear Forces - INF) leppest, süüdistade teineteist selle tingimuste rikkumises.

Venemaa on kutsunud USA-d ja teisi NATO riike keskmaarakettidele moratooriumi kehtestama. Stoltenberg on selle seni välistanud.

Macron ei varja soovi arutada Vene presidendi Vladimir Putiniga mitut vaidlusalust küsimust, ja on lubanud tõstatada teema järgmisel nädalal Londonis alliansi tippkohtumisel.

«Me tahame Venemaaga selget, otsekohest ja nõudlikku dialoogi, ilma naiivsuse ja enesega rahuloluta,» ütles Macron pressikonverentsil.

«Lepe, mis peaks INF-i välja vahetama, nõuab eurooplaste osalust,» ütles ta. «See on Euroopa julgeoleku küsimus.»

Kommentaarid (14)
Copy
Tagasi üles