Cambridge'i ülikool tagastab röövitud Benini pronkskuke

Copy
Beninile tagastatav pronksukk.
Beninile tagastatav pronksukk. Foto: AFP / Scanpix

Cambridge'i ülkooli kolledž teatas eile, et on otsustanud tagastada 19. sajandil Nigeeriast toodud pronkskuke, millest on saanud Briti koloniaalvõimu ajal röövitud kunsti sümbol.

Okukorina tuntud kuju võeti kaasa toonasest Benini kuningriigist, mis jääb tänapäeva Lõuna-Nigeeriasse. Cambridge'i Jesuse kolledžile kinkis selle 1905. aastal ühe üliõpilase isa.

Kolledži avalduses öeldakse, et Okukori soovitas tagasi anda orjanduse pärandit uuriv töörühm.

See kuninglik reliikvia kuulub Benini kuningakoja praegusele obale ehk kuningale, ütles kolledž, kuid lisas, et kuju tagastamise ajas ja viisis ei ole veel kokkuleppele jõutud.

Kukk on Benini religioonis tähtis olend, 17.-19. sajandist pärinevaid pronkskukkesidi on teada mitu, neid on ka teiste riikide muuseumides.

2016. aastal kõrvaldati Okukori tudengite protesti peale näituselt kui ese, mis rööviti karistusekspeditsiooni käigus kättemaksuks Briti sõjaväelaste tapmise eest.

Nigeeria Benini kuningriigi oba Ewuare II on korduvalt nõudnud 19. sajandil röövitud arvukate kujude tagastamist. Kuningat ja tema õukonda kujutavad pronkskujukesed ja -tahvlid on väljas mitmes maailma muuseumis, seal hulgas Londonis Briti Muuseumis.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles