Prantsusmaa valmistub Pariisi terrorirünnakute suurprotsessiks

Copy
Inimesed kogunemas kontserdipaiga Bataclan ette tseremooniale, kus mälestati Pariisis 2015. aasta novembris toimunud terrorirünnakutes tapetuid.
Inimesed kogunemas kontserdipaiga Bataclan ette tseremooniale, kus mälestati Pariisis 2015. aasta novembris toimunud terrorirünnakutes tapetuid. Foto: Stephane De Sakutin / AFP / Scanpix

Prantsuse prokuratuur teatas täna, et annab 130 inimese elu nõudnud 2015. aasta Pariisi terrorirünnakutega seoses kohtu alla 20 kahtlusalust.

Riikliku terrorivastase prokuröri amet PNAT esitas 562-leheküljelises süüdistuskokkuvõttes süüdistused 14 inimesele, kes on praegu vangis või järelevalve all. Üks neist on ainus ellu jäänud rünnakutes osaleja Salah Abdeslam.

Kuue kohta, kelle hulgas on äärmusrühmituse Islamiriik (IS) kurikuulsad propagandistid Fabien ja Jean-Michel Clain, on välja antud vahistamismäärus.

IS-i internetiajakiri väitis märtsis, et vennad said aasta algul Süürias koalitsiooni õhurünnakutes surma.

PNAT teatel on kohtuasjaga Pariisi rünnakute korraldajate vastu ühinenud 1740 tsiviilhagejat.

Oktoobris lõpule jõudnud juurdlust juhtis viis kohtunikku, neile olid abiks Austria, Saksa, Kreeka ja Bulgaaria kolleegid.

Nüüd peavad kohtunikud otsustama, millal istungeid alustatakse. Tõenäoliselt leiab see aset 2021. aastal Pariisis.

2015. aasta 15. novembril tegi 10 relvastatud isikut üheaegselt rünnaku Pariisi Bataclani kontserdimajale, jalgpallistaadionile, kus käis matš, ning mitmele kohvikule ja baarile.

Rünnaku sooritas äärmusrühmitus Islamiriik ja arvatakse, et seda koordineeriti Brüsselist.

Kõik ründajad peale Abdeslami õhkisid end või lasi politsei nad maha. Abdeslam peeti kinni neli kuud hiljem Belgias. ta on keeldunud uurijatega koostööd tegemast ja teda hoitakse üksikvangistuses.

Ülejäänud kahtlusaluseid süüdistatakse kas rünnakute korraldamisele kaasaaitamises või rahalises toetuses, aga ka ründajate põgenema aitamises.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles