Vaktsineerimise skeptikutega hädas Moskva võttis appi vampiirid

Copy
Vene poiss saamas Moskvas vaktsiini leetrite ja mumpsi vastu.
Vene poiss saamas Moskvas vaktsiini leetrite ja mumpsi vastu. Foto: Artjom Geodakjan / TASS / Scanpix

Vaktsineerimise kasusse umbusuga suhtuvate inimestega hädas Moskva tervishoiuametnikud pöördusid abi saamiseks verejanuliste vampiiride poole.

Moskva tervishoiuamet avaldas sel nädalal video musta riietatud ja pikkade juustega vampiirist ja tema teravate hammastega noorest tütrest.

Arsti külastades küsivad nad, kas tüdruk saab juua vaktsineerimata inimeste verd või on see liiga ohtlik.

Arst annab esmalt mõista, et parem oleks jätta veri üldse joomata, kuid siis hoiatab – vaktsineerimata inimeste veri võib olla väga ohtlik. Seejärel loeb ta ette vaktsiinide head küljed.

«Kas selle pärast mõned vanemad vaktsiinidest ära ütlevadki?» küsib isavampiir. «Et me nende lapsi ei hammustaks?»

Video lõppeb vanematele suunatud sõnumiga lasta oma lapsed ikkagi vaktsineerida.

Reklaam avaldati ajal, mil linnavõimud otsivad uusi viise vaktsineeritute hulga suurendamiseks. Neljapäeval soovitasid kohalikud rahvaesindajad, kaasa arvatud linna tervishoiukomisjoni juht teha vaktsiinid kohustuslikuks.

Maailma Tervishoiuorganisatsioon (WHO) ja ÜRO lasteühendus UNICEF hoiatasid juulis, et vaktsineeritute määr on maailmas ohtlikult seisma jäänud. Paljudel juhtudel on selle taga umbusaldus vaktsiinide vastu.

WHO lisas augustis, et Euroopas on hüppeliselt kasvanud leetritesse haigestunute hulk ning lõi taas häirekella vaktsineerimise määra pärast.

Venemaa oli üks neljast riigist, kus esines kokku 78 protsenti 2019. aasta esimese kuue kuu leetrijuhtumist. Teised kolm on Ukraina, Kasahstan ja Gruusia.

Vaktsineerimisvastaste liikumist innustavad takka valeväited, et vaktsiinid põhjustavad haigusi või raskeid tervislikke seisundeid nagu autism.

George Washingtoni ülikooli eelmise aasta uuringu järgi levitavad sotsiaalmeediabotid ja Vene trollid vaktsiinide kohta valeinfot. Ülikooli andmeil on selle eesmärk laiendada lõhesid USA ühiskonnas.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles