Valitsusallikad: Malta peaminister astub tagasi seoses ajakirjaniku mõrvaga

Copy
Malta peaminister Joseph Muscat.
Malta peaminister Joseph Muscat. Foto: Yara Nardi/Reuters/Scanpix

Malta peaminister Joseph Muscat teavitas täna valitsuskabinetti kavatsusest valitsusjuhi kohalt tagasi astuda, rääkisid meediale valitsusallikad.

Peaminister peaks teatama tagasiastumisest tänase päeva jooksul. Muscat otsustas ametist lahkuda Malta ajakirjaniku Daphne Caruana Galizia mõrva uurimisega tekkinud poliitilise ja ühiskondliku kriisi tõttu.

Muscat külastas täna hommikul president George Vellat, arvatavasti teavitas ta presidenti kavatsusest ametist lahkuda.

Allikate sõnul teeb Muscat telepöördumise rahvale pärast seda, kui Yorgen Fenech mõistetakse kohtus süüdi 53-aasta vanuse ajakirjaniku tapmises.

Sellega algab Tööpartei juhi valimise protsess, erakond peaks valima uue juhi ja sellega ka riigi peaministri jaanuariks, teatasid kaks valitsusega lähedalt seotud allikat.

Praegu pole teada, kas asepeaminister Chris Fearne võtab Muscatilt seni peaministri kohusetäitja rolli.

Ootamatu meelemuutus

Varem teatas väljaanne The Sunday Times of Malta, et Muscat plaanib astuda tagasi kuue kuni üheksa kuu jooksul, kuid võib olla sunnitud ametist lahkuma varem. Tööpartei siseallikad on tunnistanud, et Caruana Galizia mõrva juurdlus on tekitanud riigis ebamugava olukorra.

Väidetavalt ütles Muscat, et ei kandideeri järgmistel üldvalimistel. 45-aastane Muscat valiti peaministriks 2013. aasta märtsis.

Kahekordse valimiste võitja ametiaeg on möödunud suure majanduskasvu ja madala töötuse tähe all, kuid valitsuse tegemisi saadavad süüdistused korruptsioonis ja keskkonna kahjustamises.

Muscat otsustas mitte anda puutumatust kahtlusalusele, kes võiks pakkuda infot ajakirjanik Daphne Caruana Galizia tapmise kohta 2017. aastal, kuid samal ajal pääses vabadusse mõrvajuhtumiga seotud tipp-poliitik.

Võimude sammud pahandavad maltalasi ja hakkasid kõigutama peaministri valitsust.

«Muscat peab lahkuma. Aga sellest enam ei piisa. Nüüd tuleb hakata Muscati enda käitumist uurima,» kirjutas ajaleht Times of Malta täna varem.

Süüdistused kinnimätsimises

Sel nädalal astusid tagasi kaks ministrit ja Muscati kantseleiülem Keith Schembri.

Teisipäeval kinni peetud Schembri lasti aga eile süüdistuseta vabaks ning see tundub maltalastele kinnimätsimisena.

Peaministri tagasiastumist nõudvad maltalased Caruana Galizia pildiga.
Peaministri tagasiastumist nõudvad maltalased Caruana Galizia pildiga. Foto: GUGLIELMO MANGIAPANE/REUTERS/SCANPIX

Täna hommikul teatas Muscat, et tapmise peamisele kahtlusalusele ärimees Yorgen Fenechile ei anta puutumatust, et ta avaldaks uurijatele, mida ta juhtunu kohta teab.

«Iga minutiga, milleks (Muscat) ametisse jääb, suurendab ta ohtu, et õigust ei seata jalule,» ütles opositsioonijuht Adrian Delia.

Peaministrit süüdistatakse kõrgete poliitikute kaitsmisega õigusemõistmise takistamises. Nädala algul tõotas ta tagasi astuda, kui peaks ilmnema tema seos mõrvaga.

Täna varem kinnitas Muscat pärast kuuetunnist kabinetiistungit, et jääb võimule ja tahab, et juhtum lahendataks tema ametiajal.

Endine opositsioonijuht Simon Busuttil ütles Twitteris, et see on ennekuulmatu. Peaminister on võtnud õigusemõistmise oma kätte, et kaitsta oma parimat sõpra ja iseennast kohtu eest.

Muscat seletas, et taandas end Fenechi kohta otsuse langetamisest, sest kahtlusalune oli politsei ülekuulamise all nimetanud Schembrit Caruana Galizia tapmise korraldajaks.

Fenech, kelle ärihuvid ulatuvad energiasektorist turismini, peeti kinni eelmisel nädalal jahi pardal, millega ta olevat kavatsenud Maltalt põgeneda.

Kinnipidamise alus oli mõrvaplaani väidetava vahemehe, taksojuhi Melvin Theuma vabastamine. Peaminister andis Theumale armu tingimusel, et ta nimetab ajakirjaniku mõrva korraldajad.

Fenechi kinnipidamisele järgnes Schembri ja turismiministri Konrad Mizzi tagastumine ning majandusminister Chris Cardona teade ametivolituste peatamisest.

Ajakirjanik paljastas valitsuse korruptsiooni

2017. aasta 16 oktoobril autopommiplahvatuses hukkunud populaarne ajakirjanik ja blogija Caruana Galizia süüdistas oma artiklites Malta poliitikuid korruptsioonis ja demokraatlike institutsioonide õõnestamises.

Süüdistatavate hulgas olid Schembrit ja Mizzit, kumbki ei ole süüd omaks võtnud. Caruana Galizia väitis ka, et Cardona külastas Saksamaal ametireisil viibides bordelli.

Kohtus avalikustatud e-kirjadest selgub, et nii Schembri kui Mizzi said raha Fenechile kuuluvalt Dubai firmalt 17 Black.

Caruana Galizia perekond osutas, et Schembril ja Fenechil on ühine arst, kes väidetavalt vahendas oma patsientide salajasi teateid.

Politseijuurdlusele lähedased allikad ütlesid AFP-le, et uurijad ei ole Fenechi usaldusväärsuses veendunud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles