Saksamaal häirisid kliimaaktivistid mitme söekaevanduse tööd

Copy
Kliimaaktivistid laupäeval Saksamaa idaosas Lausitzi piirkonnas Jänschwalde-Osti söekaevanduse juures meelt avaldamas.
Kliimaaktivistid laupäeval Saksamaa idaosas Lausitzi piirkonnas Jänschwalde-Osti söekaevanduse juures meelt avaldamas. Foto: John MacDougall/AFP/Scanpix

Tuhanded aktivistid püüdsid laupäeval okupeerida mitut söekaevandust Ida-Saksamaal, et survestada valitsust lõpetama fossiilkütuste kasutamist. 

Sajad värvitud nägudega valgesse riietatud aktivistid püüdsid tungida Lausitzi piirkonnas asuvasse Welzow-Südi ligniidikaevandusse. 

Mitusada protestijat saabus ka sellest kirdes asuva Jänschwalde-Osti kaevanduse juurde, püüdes selle alale siseneda. Veel 450 aktivisti blokeeris kaevandusse viiva raudtee. 

Leipzigist lõunas asuva kaevanduse Vereinigtes Schleenhain operaatorfirma MIBRAG teatas samas, et umbes 1200 meeleavaldajat blokeeris firma söeekskavaatori, sundides seda kaevanduse tegevuse seiskama. 

«Meil ei ole rahumeelsete protestide ja demokraatlike õiguste kasutamise vastu mitte midagi, kuid me lükkame tagasi kõik seaduste rikkumise ja vägivalla vormid,» lausus MIBRAG-i nõukogu esimees Armin Eichholz avalduses. 

MIBRAG ja Tšehhi firma LEAG, mis haldab kaht Lausitzi piirkonnas asuvat elektrijaama, teatasid õiguslike abinõude käikulaskmisest meeleavaldajate vastu. 

Politseinikel kulus meeleavaldajate kaevanduste territooriumilt välja ajamiseks mitu tundi. 

Nendes Saksa idaosa kaevanduspiirkondades sõltuvad söekaevandamisest tuhanded töökohad ning fossiilkütuste põletamise lõpetamisse suhtutakse seal erinevalt. 

Poola piirini kulgevas Lausitzi piirkonnas tegutsev kaevandustööstus on oluline osa kohalikust majandusest. LEGA on 8000 töötajaga üks piirkonna suuremaid tööandjaid.  

Vastuseisus valitsuse plaanidele söekaevandused sulgeda nähti tegurit parempopulistliku erakonna Alternatiiv Saksamaale (AfD) valimisedus septembrikuistel valimistel kahel Saksa idaosa liidumaal. 

Welzovi kaevanduse juurde kogunes ka mitukümmend söe kasutamist pooldavat aktivisti. 

«Ende Gelände püüab hävitada meie taristuid, kuid see pole õige viis seda teha...me vajame selles piirkonnas sütt,» lausus AFP-le Thomas Hauke (62), viidates söevastasele ühendusele, mis meeleavaldusi korraldab. 

Kõik kolm kaevandust, mille kliimaaktivistid laupäeval sihikule võtsid, toodavad ligniiti, madala kvaliteediga pruunsütt, mida peetakse ka inimtervisele ja keskkonnale kõige kahjulikumaks fossiilkütuseks. 

Ende Gelände nimetas koordineeritud protestiaktsiooni edukaks ja teatas, et blokaadidest võttis osa umbes 3000 inimest. 

«Kõikidest toredatest kõnedest ja lubadustest hoolimata oli 2019 kliima jaoks järjekordne kaotatud aasta,» lausus organisatsiooni esindaja Nike Malhaus. 

Liikumine Ende Gelände on korraldanud viimastel aastatel arvukaid protestiaktsioone söekaevandustes ja elektrijaamades, nõudes fossiilkütuste põletamise lõpetamist ja üleminekut taastuvatele energiaallikatele. 

Saksakeelne fraas «Ende Gelände» tähendab, et midagi on pöördumatult lõppenud - just nii suhtuvad meeleavaldajad fossiilkütuste ajajärku.

Aktivistide sõnul on Saksa valitsuse eesmärk lõpetada söe kaevandamine ja selle põletamine 2038. aastaks väheambitsioonikas ja ebapiisav. 

«Saksamaa teeskleb välismaal kliimakaitse pioneeri, kuid tema enda kliimapoliitika on katastroofiline. Me ei kavatse seda tegevusetult pealt vaadata, kuidas poliitikud ja suurfirmad meie tuleviku hävitavad,» lausus Malhaus. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles