Saksa rahandusminister sai SPD juhivalimistel lüüa

Copy
Olaf Scholz (SPD)
Olaf Scholz (SPD) Foto: Odd Andersen/AFP/Scanpix

Saksa asekantslerit ja rahandusministrit Olaf Scholzi tabas laupäeval vasaktsentristliku Sotsiaaldemokraatliku Partei (SPD) juhivalimistel kaotus, mis võib seada ohtu koalitsioonivalitsuse kantsler Angela Merkeli kristlike demokraatidega. 

Scholz ja tema kaaskandidaat Klara Geywitz kogusid SPD liikmete seas korraldatud hääletusel 45,33 protsenti häältest ja jäid alla konkurentidele Norbert Walter-Borjansile ja Saskia Essenile, kes kogusid 53,06 protsenti häältest. 

Walter-Borjans on Saksamaa rahvarohkeima liidumaa endine rahandusminister ja Esken on parlamendi alamkoja Bundestagi liige. 

Juhivalimised kutsus esile SPD senise liidri Andrea Nahlese otsus suvel pärast kehva valimistulemust Euroopa Parlamendi valimistel tagasi astuda. 

Merkeli kristlike demokraatide (CDU) ja SPD praegune koalitsioonivalitsus juhib Saksamaad alates 2018. aasta märtsist. Scholz on SPD liikmete seas ebapopulaarse võimuliidu tugev toetaja. 

SPD koguneb reedel parteikongressile, kus parteiliikmed hääletavad muuhulgas selle üle, kas jätkata võimuliidus CDUga. 

Scholz ja Geywitz pooldavad valitsuses jätkamist, Walter-Borjans ja Esken on selle suhtes aga palju skeptilisemad ja propageerivad koalitsioonileppe muutmist. 

2017. aasta septembrikuistel valimistel oma ajaloo nõrgima tulemuse teinud SPD tahtis valimiste järel esialgu opositsiooni jääda, kuid lasi end vastumeelselt veenda CDUga uut suurt koalitsiooni moodustama. 

Paljud SPD liikmed aga on väsinud erakonna pidevast Merkeli varjus olekust ja soovivad muutusi. 

SPD positsiooni on nõrgestanud ka lüüasaamised mitme liidumaa valimistel ja europarlamendi valimistel tänavu mais.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles